Există în icoanele vechi din unele biserici un sfânt pictat cu cap de câine! În ultimii zeci de ani, multe dintre ele au fost înlocuite, sfântul căpătând cap de miel sau chiar de om (din grija preoților de a nu-i speria sau îndepărta pe credincioși).
În Dobrogea există o singură icoană a Sfântului Hristofor (căci despre el e vorba) pictat cu cap de câine, într-o bisericuță veche din lemn.
Dar mai întâi, haideți să aflăm de ce Sfântul Hristofor este pictat în acest mod bizar.
Două legende care se contrazic reciproc
1. O tradiție creștină spune că Sfântul Hristofor era un tânăr foarte frumos, care prin aspectul său le făcea pe femei să îşi dorească să cadă în păcat. Văzând efectul involuntar pe care îl avea asupra femeilor, Hristofor l-a rugat la Dumnezeu să îi schimbe înfățișarea, iar Creatorul i-a dat un cap de câine. Aceasta este varianta mistică, mai apropiată de ceea ce voia Biserica să transmită.
2. O altă tradiție spune că Hristofor a fost de fapt un soldat care făcea parte din tribul chinocefalilor, identificați în India, Pakistan și Afganistan. Membrii acestui trib aveau obiceiul să își taie obrajii, să îşi pilească dinţii şi să îşi taie din urechi, pentru a căpăta un aspect care avea darul să îi sperie pe duşmani. Această a doua tradiție pare mai aproape de adevăr, căci existența chinocefalilor este confirmată de mai multe surse istorice.
Aceștia sunt menționați pentru prima dată de Alexandru Macedon,care s-a luptat cu eiîn secolul IV î.H. Tribul chinocefalilor este menționat și de cronicari romano-bizantini din secolele V-VI și de mai mulți Părinți ai Bisericii, iar mai târziu decelebruluicălător și aventurier italian Marco Polo.
Conform tradiției creștine, prin secolul IV, Cristofor ar fi căzut prizonier la romani și ar fi fost întemnițat. În închisoare, Cristofor ar fi cunoscut un grup de creştini care l-ar fi convins să se convertească la noua religie. Tradiția spune mai departe că sfântul Cristofor avea să devină unul dintre cei mai importanţi propovăduitori ai creștinismului din epoca sa.
Ca mulți alți creștini zeloși, Cristofor a fost ucis de romani în urma persecuțiilor religioase.
Un sfânt într-un con de umbră
Așa cum spuneam la început, aspectul bizar al acestui sfânt i-a făcut pe oamenii Bisericii să se gândească de două ori înainte de a-l reprezenta ca atare pe pereții lăcașelor de cult.
Astfel, de vreo 50 de ani au început să apară (chiar și în Transilvania, unde sfântul se bucură de evlavie deosebită) reprezentări diferite, în care capul de câine a fost înlocuit cu unul de miel(o trimitere teologică la Iisus Hristos ca Miel al lui Dumnezeu, care se sacrifică pentru umanitate) sau chiar de om.
Protectorul turiștilor și al șoferilor
Biserica Creștină îi atribuie Sfântul cu cap de câine anumite atribute specifice, precum aceea de protector al călătorilor. Acest fapt se trage de la o legendă care spune că la puțin timp după ce s-a botezat creștin, Hristofor stătea pe malurile râurilor învolburate și îi ajuta pe drumeți să traverseze. Se spune că într-o zi, pe când luase pe umeri un copil pentru a-l ajuta să treacă un râu, și-a dat seama că povara sa era neobișnuit de grea. Speriat că s-ar putea îneca amândoi, Cristofor l-a întrebat pe copil cum de este atât de greu iar acesta i-a răspuns: „Ai purtat pe umeri nu doar lumea toată, ci și pe Cel care a creat-o. Eu sunt Hristos, regele tău, pe care l-ai slujit cu credință”. De atunci, Cristofor (purtătorul lui Christos) este recunoscut în întreaga lume creștină ca protectorul turiștilor și șoferilor. De aceea există credința că cei care i se roagă vor avea un drum liniștit, ferit de accidente.
În Transilvania secolelor 18-19, oamenii credeau că Sfântul Hristofor te protejează de duhuri rele, și cei care i se închină zilnic, nu pot muri de moarte năpraznică.
Icoana de la Mănăstirea Techirghiol, singura din Dobrogea
O icoană veche de 300 de ani cu Sfântul Hristofor poate fi admirată în micuța biserică de lemn a Mănăstirii Techirghiol.
Ea este singura icoană de acest fel din Dobrogea și nu prea este băgată în seamă de vizitatori. De altfel, nici maicile care se ocupă de lăcaș nu îți atrag atenția asupra ei, iar la magazinul de obiecte bisericești se găsește o icoană în care sfântul este pictat cu cap de om, din motivele prezentate de noi mai sus.
Frumoasa biserică de lemn ce găzduiește icoana este în sine o comoară, prin unicitate și inedit (aceasta nu este specifică Dobrogei, fiind mutată aici din satul Maiorești, județul Mureș). Bisericuța a fost construită acum aproape 400 de ani și a fost adusă la Techirghiol din ordinul Mitropolitului Iustin. Mănăstirea Techirghiol este vizitată în special în sezonul estival, de turiștii ce vin în sejururi pe litoralul românesc. Mănăstirea este marcată de figura emblematică a părintelui Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai mari duhovnici români, care a trăit aici. De altfel chilia sa poate fi vizitată.
Mihai Răzvan ROTARU