De ce să vizitezi Mamaia – Constanța? Ce cred despre destinația turistică cei ce îi creează povestea

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
14 Min Read
Portul Turistic Tomis

De ce să vizitezi Mamaia sau Constanța, când ai atâtea alte opțiuni? Cum îți poți petrece timpul în niște locuri în care ai mai fost și pe care crezi că le cunoști? E mai scump decât dincolo? Când e cel mai bine să vizitezi zona? Unde și ce să mănânci? Ce evenimente se organizează în această destinație turistică?

La aceste întrebări și încă la multe altele ne-au răspuns reprezentanții Organizației de Management al Destinației (OMD) Mamaia Constanța. În cadrul unei discuții detaliate, am explorat aspecte cheie ale destinației. De la atracțiile turistice și evenimente, până la mituri demontate și direcții de dezvoltare.

OMD Mamaia Constanța reprezintă o entitate cu personalitate juridică, formată din reprezentanți ai autorităților publice locale, organizațiilor/federațiilor patronale din turism și mediului privat din turism.

Misiunea principală este să coordoneze politicile de marketing și să gestioneze coordonat componentele destinației, în scopul dezvoltării și valorificării potențialului turistic.

Leisure, Entertainment, Luxury

Reprezentanții OMD descriu destinația în trei cuvinte: leisure, entertainment, luxury. Aceste caracteristici reflectă diversitatea ofertei turistice, de la plajele relaxante din Mamaia la evenimentele majore precum Festivalul Neversea și Festivalul de Muzică de la Mamaia. Toate acestea fiind tot atâtea răspunsuri posibile la întrebarea de ce să vizitezi Mamaia și Constanța.

Un turist care vizitează Mamaia și Constanța pentru prima dată este încurajat să exploreze atât partea de leisure cât și cea de relaxare din stațiunea Mamaia.

Orașul Constanța oferă, de asemenea, opțiuni variate, de la plimbări în Portul Turistic Tomis până la vizitarea obiectivelor turistice și atracțiilor culturale:

„Pentru cei care aleg să se cazeze în orașul Constanța, există opțiuni de luat în seamă. Ce poate fi mai frumos decât să te plimbi dimineața prin Portul Turistic Tomis savurând o cafea la terasele și restaurantele din zonă, admirând priveliștea pescărușilor și a ambarcațiunilor acostate în port?

Totodată, un turist care vine pentru prima oară pe litoral ar trebui să-și dedice o zi pentru vizitarea obiectivelor și atracțiilor turistice, să ia masa la un restaurant cu specific din centrul vechi al orașului sau să admire priveliștile din zona de promenadă a Cazinoului din Constanța.

Avem Festivalul Neversea care se organizează în Constanța, avem simbolistica culturală a stațiunii și anume Festivalul de Muzică de la Mamaia și festivalul Nostalgia (două zile și două nopți), care a adunat aproximativ 20 de mii de oameni.

Dacă în 2024 mai dorește cineva să facă un festival, va fi al 6-lea, ceea ce ne identifică drept un pol al distracției de pe litoral. Mamaia devine stațiunea festivalurilor”, a transmis Oana Silviana Crăciun, specialist relații publice în cadrul OMD.

Un mix de povești unice, obiective istorice și culturale, divertisment, gastronomie, festivaluri și cluburi

Mamaia și Constanța reprezintă un mix de oportunități și povești unice, o varietate de atracții. De la obiective turistice, istorice și culturale până la entertainment, experiențe culinare și atmosfera vibrantă a festivalurilor și cluburilor.

„Destinația Mamaia Constanța are multe povești unice. Amintesc însă o parte dintre ele, pentru că atât orașul Constanța, cât și stațiunea Mamaia, dețin multe locuri de vizitat și de explorat. Unele dintre ele sunt însă foarte puțin cunoscute de turiști, poate doar localnicii cunosc poveștile orașului.

Sunt interesante detaliile din trecului Cazinoului de pe faleza din Constanța, iar cei care doresc să-i cunoască istoria, merită să o exploreze.

Avem totodată povești interesante despre numeroase clădiri de patrimoniu din Constanța, care în prezent sunt monumente istorice. Arhitectura orașului este una mixtă, mai ales în centrul vechi al orașului, care își întâmpină turiștii cu multe obiective turistice istorice și culturale, ce merită vizitate.

Atât Constanța, cât și stațiunea Mamaia sunt povești unice, nu există o singură poveste care atrage, atât orașul cât și stațiunea e necesar să fie descoperite cu tot ce oferă ele, de la obiective turistice istorice și culturale, la programe de entertainment, food experience și zona de festivaluri/cluburi care, mai ales pe timpul verii este ofertantă”.

Mitul prețurilor mari din Mamaia

Reprezentanții OMD spun că tarifele mari la cazare și masă din Mamaia, reprezintă un mit. Ei subliniază diversitatea opțiunilor, de la unități cu 2 – 3 stele la cele cu 4 sau 5 stele, oferind astfel posibilitatea oricărui turist să găsească opțiuni conforme cu bugetul său:

„Cel mai mare mit despre destinația Mamaia – Constanța pe care vrem să-l demontăm este legat de tarifele la cazare foarte mari, în stațiune. Vrem să demontăm acest mit, pentru că, la fel ca în orice destinație din Europa, tarifele sunt diferite în sezon și în extrasezon.

Mamaia este o destinație pentru toate buzunarele și pentru toate gusturile. Turiștii se pot caza atât la 2 – 3 stele, cât și la 4 sau 5 stele. Tarifele bineînțeles că variază în funcție de perioada aleasă, de serviciile hotelului și de facilitățile fiecărei unități de cazare.

Sunt foarte multe unități de cazare, dar și de alimentație publică, cu tarife diferite. Avem atât restaurante de lux, cât și restaurante normale, unde un prânz se poate servi la un preț decent”.

Ce mâncăm și unde?

Dacă încă nu ți-ai răspuns la întrebarea de ce să vizitezi Mamaia – Constanța, ei bine, gastronomia locală ocupă un loc important în promovarea destinației. Aceasta reflectă diversitatea culturală a orașului Constanța și a stațiunii Mamaia. Oamenii sunt încurajați să experimenteze autenticitatea bucătăriei locale:

„Atât orașul Constanța, cât și stațiunea Mamaia reprezintă un mix cultural din perspectiva gastronomiei locale. Nu există un singur fel autentic de mâncare. Însă, cu siguranță turiștii care vin pe litoral ar trebui să guste un borș autentic de pește, cel puțin un preparat din bucătăria turcească sau grecească, să aleagă și un restaurant românesc din stațiunea Mamaia sau din orașul Constanța și să înțeleagă că autenticitatea bucătăriei de pe litoralul românesc nu cuprinde o singură destinație, care să definească un singur gust”.

Comori turistice uitate, care trebuie readuse în lumină

Stațiunea Mamaia și orașul Constanța ascund în umbra popularității unor obiective turistice, adevărate comori, unele dintre ele foarte puțin cunoscute. Oana Silviana Crăciun, de la OMD Mamaia Constanța, ne-a dezvăluit câteva dintre locurile subestimate și necunoscute, cărora ar trebui să le acordăm o a doua șansă.

Unul dintre aceste locuri este Castelul Regal din Mamaia, un edificiu emblematic care a căzut în uitare. Cu toate acestea, reprezentanții OMD Mamaia Constanța plănuiesc să lucreze alături de administrația locală pentru a găsi soluții pentru recondiționarea și reintroducerea acestuia în circuitul turistic local.

„Sunt multe atracții turistice și clădiri emblematice care au potențial și care nu au fost repuse în circuitul turistic. Unul dintre acestea este Castelul Regal din stațiunea Mamaia.

În oraşul de la malul mării există mai multe edificii simbol ale regalităţii: Castelul Regal din Mamaia, Cuibul Reginei din Port şi fosta reşedinţă de vară a familiei regale. Soarta cea mai tristă a avut-o edificiul din Mamaia, care este abandonat şi în stare avansată de degradare.

Castelul a fost construit între anii 1924 – 1927, după planurile arhitectului italian Mario Stoppa. Sper ca alături de administrația locală să găsim soluții pentru recondiționarea acestuia și introducerea lui în circuitul turistic local”, a precizat Oana Crăciun.

Cea mai bună perioadă pentru a descoperi Mamaia și Constanța

Când vine vorba de momentul potrivit pentru a vizita destinația, reprezentantul OMD ne oferă sfaturi utile. Temperaturile mai blânde din extrasezon și tarifele mai accesibile oferă o experiență plăcută pentru turiști, permițându-le să exploreze cu ușurință zona peninsulară și centrală din municipiu:

„Cele mai bune perioade pentru o vacanță în stațiunea Mamaia sunt lunile iulie, august și septembrie, iar pentru orașul Constanța se mai pot adăuga lunile aprilie, mai, dar și octombrie/ noiembrie când este foarte plăcut de parcurs pe jos zona peninsulară și zona centrală din municipiu.

Trebuie să știți că temperaturile în extrasezon nu sunt așa ridicate, iar tarifele de cazare, atât în Mamaia cât și în Constanța, scad considerabil”.

Ce impact are turismul asupra comunității locale

„Turismul poate avea efecte diferite asupra aspectelor sociale şi culturale ale vieţii într-o anumită regiune sau localitate.

De exemplu, interacţiunea dintre turişti şi comunitatea locală poate fi unul din factorii care ar putea afecta comunitatea locală dat fiind faptul că turiştii ar putea să nu fie sensibili la obiceiurile, tradiţiile şi standardele locale. Efectul poate fi pozitiv sau negativ asupra comunităţii locale, în funcție de educație, mixul cultural al unei regiuni și de numărul turiștilor prezenți în acea regiune într-o anumită perioadă a anului. Când mergem în vacanță trebuie să știm să respectăm regulile locale ale unei destinații, chiar dacă poate, nu ne plac aceste reguli. Toate acestea vin din educația turistului, indiferent unde călătorim – la mare sau la munte.

Un impact pozitiv al turismului asupra comunității locale este determinat de o îmbunătăţire a vieţii locale prin crearea şi dezvoltarea unor facilităţi şi a infrastructurii. Acestea ar putea duce la îmbunătăţirea educaţiei, a serviciilor medicale, a posibilităţilor de angajare şi creşterii veniturilor populaţiei locale”, a spus Oana Crăciun.

Încotro mergem? Turismul și tehnologia

Reprezentanții OMD spun că vor să ducă Mamaia – Constanța pe harta internațională a destinațiilor turistice. Cu o abordare pragmatică, văd inovația și adaptarea la schimbările tehnologice ca mijloace esențiale pentru atingerea acestui obiectiv.

„Destinația Mamaia Constanța face pași mici, dar siguri către piețele internaționale. Ne dorim să realizăm cât mai mult incoming. Să aducem turiști englezi, nemți, polonezi, italieni și chiar turiști din Asia. Aceștia ar putea să vadă că se pot distra bine și pe litoralul românesc, nu doar în Grecia, Spania sau Italia.

Cred că, după anii de pandemie în care oamenii sunt dornici să iasă din case, ar fi nevoie de inovație. Viitorul sună bine, deși sunt voci în piață care nu sunt foarte optimiste. Eu cred că este imperios necesar să fim optimiști și plini de speranță, pentru că România are zone frumoase de arătat, în toată splendoarea ei! Dobrogea merită să fie promovată, cu toată istoria!

În ultimele decenii, tehnologia a ajutat industriile de călătorie și turism să-și crească acoperirea prin site-uri web de rezervare de călătorii, videoclipuri, bloguri și fotografii de călătorie. Instrumentele și conținutul digital sunt o sursă vitală de informații pentru turiștii care își organizează următoarea vacanță sau vor să-și creeze o listă de dorințe pentru destinații.

Turismul virtual ar putea reaprinde industria turismului și ar putea ajuta și la construirea unui model economic mai durabil. Tehnologii precum cele 3D și VR revoluționează modul în care oamenii experimentează călătoriile”, a precizat specialistul în comunicare.

Evenimente noi?

Ultimul aspect adus în discuție afost legat de adăugarea pe lista evenimentelor a unor noi festivaluri. Cu patru festivaluri muzicale pe litoral, reprezentanții se gândesc la un festival de muzică și film. Această propunere ar aduce în destinație o varietate de turiști și ar satisface gusturile diverse ale publicului. Și ar răspunde o dată în plus la întrebarea de ce să vizitezi Mamaia.

„Avem pe litoral în acest moment 4 festivaluri de muzică, cu 4 genuri diferite – Neversea, Sunwaves, Festivalul Mamaia și Nostalgia.

Dacă ar fi să ne gândim la încă un festival, poate ne-am gândi la ceva revoluționar. Ceva care să prindă pentru toate gusturile și să aducă în destinația Mamaia Constanța toate tipurile de turiști.

Ar fi interesant de organizat un festival de muzică și film, cu proiecții internaționale. Publicul constănțean, dar și turiștii, sunt iubitori de filme bune. Iar litoralului îi lipsește un astfel de eveniment”, a concluzionat Oana Silviana Crăciun.

Sursă foto: OMD Mamaia Constanța

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu