Dragobete 2024, legenda unei iubiri interzise?

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
4 Min Read
Dragobete 2024, legenda unei iubiri interzise

Dragobete 2024, legenda unei iubiri interzise sau poveste reală? Deși povestea de iubire plină de aventură și suspans dintre englezul Samuel White Baker și sclava româncă Maria Szasz pare desprinsă din romane, este cât se poate de reală.

Am aflat despre ea din Albumul foto-documentar „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut”, album curatoriat de Cristian Cealera și Petre Colțeanu.

Acest album vine ca o continuare a expoziției organizate anul trecut de cei doi curatori și își propune să dezvăluie poveștile individuale și colective ale membrilor comunității britanice care au contribuit semnificativ la evoluția orașului Constanța în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

O întâlnire predestinată și o poveste de iubire interzisă

Anul 1859. Samuel White Baker, un explorator experimentat, ajunge la Vidin după o aventură pe Dunăre. Acolo, o licitație de sclavi avea să schimbe cursul vieții sale. O tânără blondă cu ochi albaștri, Barbara Maria Szasz, de doar 15 ani, atrage imediat atenția lui Baker. Frumusețea ei irezistibilă îl face să participe la licitație, dar pierde în fața pașei de Vidin.

Dragoste mai puternică decât orice obstacol

Neputând să renunțe la ea, Baker pune la cale un plan îndrăzneț. O eliberează pe Barbara de la paşă și fug împreună la București. Acolo, cu ajutorul consulatului britanic, obțin un paşaport pentru ea sub numele de Florence Finnian. Deși nu erau căsătoriți legal, Baker o prezenta tuturor ca Lady Baker.

Kustendjie, un capitol important al poveștii lor

Ajungând la Kustendjie, Baker obține un post de superintendent al companiei feroviare. Aici, cei doi petrec un an și jumătate, timp în care dragostea lor se consolidează. Kustendjie devine un martor tăcut al unei povești de dragoste ce sfidează convențiile sociale.

De la Dobrogea la descoperirea izvoarelor Nilului

Părăsind Kustendjie, aventurile lor continuă în Africa. În 1864, descoperă Lacul Albert, considerat la acea vreme sursa principală a Nilului. Această descoperire le aduce faimă mondială.

Lupta împotriva traficului de sclavi

Cei doi soți se dedică luptei împotriva traficului de sclavi, o practică barbară, încă prezentă în acele timpuri în Africa. Cu sprijinul Egiptului, Baker devine Guvernator General al Bazinului Nilului, continuând lupta pentru o lume mai justă.

Dragobete 2024, legenda unei iubiri interzise cu final fericit

După ani de aventuri și lupte, cei doi se reîntorc în Marea Britanie, unde se căsătoresc legal și sunt înnobilați. Povestea lor de dragoste, care a înflorit la Kustendjie și a înfruntat obstacole inimaginabile, demonstrează că dragostea adevărată poate transcende orice graniță, fie ea socială, culturală sau geografică.

Despre Barbara Maria Szasz

„Barbara Maria Szasz, viitoarea lady Florence Baker, s-a născut în oraşul Nagyenved (astăzi Aiud, România). A ajuns orfană după ce tatăl său a fost ucis. Refugiată la Vidin a ajuns sclavă de lux în familia unor armeni ce creşteau şi educau fete pentru a le vinde apoi demnitarilor otomani”, se arată în albumul foto-documentar „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut”.

Despre Sir Samuel White Bake

„Sir Samuel White Baker (8 iunie 1821-30 decembrie 1893) a fost un mare vânător, inginer, militar, naturalist şi scriitor. A publicat în revista britanică The Field nu mai puţin de 14 articole despre fauna, flora şi geografia zonei Kustendjie”, mai aflăm din albumul foto-documentar.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu