Hârșova, așezarea dunăreană cu o istorie fabuloasă de 8000 de ani. VIDEO

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
2 Min Read

Arheologul Constatin Nicolae de la Muzeul „Carsium” ne-a vorbit despre istoria milenară a Hârşovei, așezare cu o vechime de 8000 de ani! Hârșova a fost locuită încă din neolitic (cu o maximă dezvoltare în mileniile 5-4), apoi în Epoca Bronzului și Epoca Fierului (cu locuiri pe suprafața actualului oraș și în împrejurimi), câteva așezări getice chiar pe cetate, iar apoi, în secolul 7, cetatea romană. În secolul 10 cetatea a fost refortificată de bizantini, iar în secolul 13 de către genovezi.

Apoi au venit aici turcii și între secolele 15 și 19 a fost așezare fortificată și oraș otoman.

După retragerea turcilor, aici s-au așezat români veniți din Transilvania (mocani), întreprinzători, comercianți.

La începutul epocii moderne, Hârșova era un important centru economic și comercial de pe linia Dunării, cu un număr de 4000 – 5000 de locuitorii.

Aici a fost construită una dintre primele școli de după 1877, mai exact în 1879, de către un învățător venit din Transilvania. Orașul s-a dezvoltat mult și în perioada interbelică.

Hârșova a avut statutul de oraș încă din antichitate. În epoca romană era oraș și fortificație, în Evul Mediu era caza, adică un centru administrativ în jurul căruia gravitau mai multe așezări rurale, în Epoca Modernă, reședință a unei unități administrative, la fel și în secolul 20, când avea statutul de raion. În prezent, a rămas un centru important al activății economice, cultural-educative, la nivelul Dobrogei și în rândul așezărilor dunărene.

Distribuie acest articol
1 Comentariu