Parc de 7.5 kilometri, pe plajă!

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
3 Min Read
Parc de 7,5 kilometri, pe plajă

Parc de 7.5 kilometri pe plajă, anunță George Măndilă, președintele Organizației de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța, în contextul noului PUZ al stațiunii.

Măndilă a vorbit despre o serie de proiecte revoluționare pentru stațiunea Mamaia. Împreună cu Primăria Constanța, OMD se concentrează pe actualizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al stațiunii și pe reconfigurarea Bulevardului Mamaia.

Parc de 7.5 kilometri, pe plajă la Mamaia

PUZ-ul actual al stațiunii Mamaia, realizat în 2013, este depășit și necesita o actualizare. Concursul internațional de soluții pentru PUZ-ul plajei din Mamaia a fost câștigat de o firmă de arhitectură din Cluj. Proiectul câștigător, acum parte a documentației publice obligatorii, prevede crearea unui parc de 7,5 km lungime și până la 50 de metri lățime pe plajă. „Va fi o premieră mondială să avem un parc pe plajă, cu tot felul de facilități, devenind un reper pentru Mamaia și România. Trebuie să vedem cum vor arăta spațiile verzi și să regândim circulația și traficul, deoarece aleile actuale sunt neîncăpătoare”, a declarat Măndilă.

Implementarea proiectului va urma pașii legali: un studiu de fezabilitate, documentația tehnică și autorizația de construire. Ministerul Mediului va finanța investiția inițială, urmând ca operatorii de plaje să aducă mobilierul și dotările necesare pentru a oferi servicii de calitate.

Problema apartamente versus hoteluri

Un subiect important în dezbaterea privind noul PUZ este problema apartamentelor versus hoteluri. Măndilă a explicat: „Trebuie să lămurim această problemă, deoarece turiștii cer camere în plin sezon. De asemenea, vrem să încurajăm investițiile de 4 și 5 stele, cu dotări specifice pentru sezonul de iarnă, pentru a dezvolta turismul corporate.”.

Modernizarea Bulevardului Mamaia

Un alt proiect major este modernizarea Bulevardului Mamaia, între Pescărie și ieșirea din stațiune. Proiectul va fi finanțat fie din fonduri europene, fie de la bugetul local. „Am ales finanțarea de la bugetul local pentru că este mai permisivă și ne poate ajuta în cercul dezvoltării stațiunii”, a explicat Măndilă. Lucrările vor începe după 15 octombrie și se vor finaliza până în aprilie 2025, pentru a nu afecta sezonul turistic.

Modernizarea bulevardului va include și rezolvarea problemelor de drenaj pluvial. „Mamaia a fost proiectată ca o grădină imensă, fără un sistem de scurgere pluvială. Acum, cu spațiile verzi reduse, este esențial să abordăm această problemă pentru a evita bălțile după fiecare ploaie”, a explicat Măndilă.

Proiectele prezentate de George Măndilă reflectă o viziune ambițioasă pentru viitorul stațiunii Mamaia. Actualizarea PUZ-ului, crearea parcului pe plajă și modernizarea Bulevardului Mamaia sunt pași esențiali pentru a transforma Mamaia într-o destinație turistică de top, atractivă pe tot parcursul anului. „Aceste inițiative sunt fundamentale pentru confortul și starea de bine a turiștilor și a rezidenților”, a concluzionat Măndilă.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu