Vacanță în livada de migdali

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
3 Min Read

La o aruncătură de… undiță de Tulcea, la Cataloi, o tânără familie a avut ideea grozavă de a combina o pensiune agroturistică și o livadă de migdali. Turiștii care vin să viziteze Delta Dunării, mănăstirile tulcene sau Munții Măcin pot să petreacă un sejur la Livada lui Cezar și a lui Rareș. Alții vin pur și simplu să se odihnească „la țară”, înconjurați de verdeață și de liniște.

Atât livada cât și pensiunea au fost create din fonduri europene, cu multe eforturi, ne povestește Narcisa Naiman, administratorul celor două afaceri. Tânăra este un exemplu de perseverență, a fost implicată activ în scrierea proiectelor de finanțare și s-a ocupat de implementarea lor, depășind toate obstacolelele unui astfel de demers. De profesie ecolog, Narcisa a început să studieze construcțiile la universitatea din Constanța, atunci când au început lucrările la pensiune: „Am vrut să fiu sigură că pensiunea iese cum mi-am dorit”, ne-a lămurit Narcisa Naiman.

Pensiunea cu 6 camere duble a fost deschisă recent și a apucat să primească deja primii turiști. Fiind vorba de o pensiune agroturistică, oaspeții au posibilitatea de a-și pregăti aici mâncarea, gazda aducându-le la nevoie bunătăți tradiționale locale din curtea proprie sau din alte gospodării din zonă.

Peste drum de pensiune se află livada de migdali, 6 hectare inițial, extinsă acum la 10 hectare. Deocamdată familia vinde migdalele oamenilor din zonă, care comandă din timp, cantități între câteva kilograme și câteva zeci de kilograme. Au avut solicitări de la supermarketurile locale dar nu au putut să le onoreze. Anul acesta va fi primul de rod plin și Narcisa Naim ne spune că se gândesc să facă și unele produse precum: lapte, făină și esență de migdale.

„Ne-am gândit ca pe viitor să oferim turiștilor experiențe diferite față de ce se găsește în zonă. Inițial am început cu colaborări cu diverse școli din județul Tulcea, primim copiii și le arătăm ce înseamnă această livadă pentru noi. Ce înseamnă un pom, cum se crește, cum se îngrijește, cum arată fructele, cum se condiționează și cum ajung ele ca produs finit. Le oferim plimbări cu tractorul și remorcuța amenajată, prin interiorul livezii, le arătăm utilajele pe carele folosim și le explicăm cum funcționează”.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu