Târgul IMM-urilor din HORECA, ediția a doua, se desfășoară la Pavilionul Expozițional Constanța

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
5 Min Read

Ieri s-a deschis Târgul IMM-urilor din HORECA, organizat de Agenția Teritorială pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism Constanța. Târgul se desfăsoară în perioada 23 – 25 mai la Pavilionul Expozițional Constanța.

Aceasta este a doua ediție, după cea de anul trecut, care a fost un succes, după cum a remarcat și George Fulina, directorul Agenției, în cuvântul de deschidere a evenimentului.

Fulina a spus că la cererea antreprenorilor, a încercat să organizeze acest târg înaintea lansării sezonului estival.

„Târgul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii este un târg business to business prin care aducem față în față antreprenorii (producători și prestatori de servicii pentru industria HORECA) și adevărații beneficiari ai acestui târg, administratorii de hoteluri, restaurante și cafenele”, a adăugat George Fulina.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a subliniat că economia românească nu poate performa fără IMM-uri și le-a mulțumit organizatorilor pentru inițiativă. Mihai Lupu a recunoscut și că de multe ori legislația nu a ajutat IMM-urile și și-a manifestat sprijinul pentru antreprenori.

Camelia Taină, directorul general al Direcției Antreprenoriat și Programe din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a mulțumit organizatorilor și participanților și a prezentat câteva programe de susținere a antreprenoriatului.

„Profit de oportunitate pentru pentru a vă spune astăzi o parte din oportunitățile de finanțare pe care le aveți în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Și îmi doresc încă o dată să amintesc de cel mai cunoscut program al nostru și anume programul Start Up Nation ediția 2024, care urmează a fi lansat până la finele acestui semestru și care se bucură de o finanțare de 440 de milioane de euro. În premieră în acest an, Startup Nation beneficiază de o alocație financiară majorată la 50.000 EUR. În edițiile anterioare, aceasta a fost în sumă de aproximativ 40.000 EUR.

Ce aduce nou Start Up Nation 2024

Această nouă ediție a Programului Startup Nation asigură alocații financiare nerambursabile pentru aproximativ 8000 de participanți și are în desfășurarea sa un nou pilon reprezentat de formarea de competențe antreprenorială pentru un număr de 30.000 de persoane fizice care își doresc să acceadă la finanțare.

Așadar, în acest an, programul Startup Nation va avea o nouă formă de desfășurare. În primul rând, ne dorim dezvoltarea de competențe antreprenoriale pentru 30.000 de tineri din România, care pot beneficia de finanțare pentru o gamă largă de coduri CAEN, atât de industrie, cât și din industrii creative, industria prelucrătoare și tot soiul de activități care care pot aduce plus valoare economiei românești.

Alte programe de finanțare pentru firme

Tot în perioada imediat următoare, ne dorim lansarea programului Femeia Antreprenor. Avem disponibile 200 de milioane de lei. Așadar, putem finanța peste 1000 de doamne antreprenor, cu alocații financiare nerambursabile, în valoare de aproximativ 40.000 EUR.

Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră, de la finele lunii aprilie și până în data de 12 mai, ați putut accesa programul Construct Plus, care beneficiază de o alocare financiară de aproximativ 150 de milioane de euro.

De asemenea, în perioada următoare, în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului vor fi lansate programe destinate industriei prelucrătoare și operatorilor economici din industria HORECA, care activează în stațiunile balneoclimaterice.

Așadar, vă invit încă o dată să urmăriți pagina de internet a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, pentru a fi la curent cu toate știrile și cu toate oportunitățile de finanțare pe care Ministerul le lansează. Și, de asemenea, să căutați pe Platforma IMM Mentor, gestionată de către colegii mei, o platformă care poate ajuta atât start up-urile, cât și skill up-urile”, a spus Camelia Taină.

Ce spun reprezentanții patronatelor din turism

Nicolae Bucovală, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a vorbit despre litoralul românesc și starea turismului, în general. A început prin a aprecia recenta distincție câștigată de Mamaia și anume stațiunea anului. Cu toate acestea, Bucovală consideră că mai sunt încă multe lucruri de rezolvat, precum accesul greoi al IMM-urilor la finanțare și implicarea autorităților locale în stațiunile de pe litoral.

Corina Martin, președinte de onoare al Asociației RESTO Constanța, a lăudat de asemenea, inițiativa organizării evenimentului și a semnalat prezența a 11 membri ai asociației pe care o reprezintă, printre expozanți.
Puteți vedea declarațiile integrale în filmul care însoțește acest articol.




Distribuie acest articol
Lasă un comentariu