Pentru o masă de pește în stil lipovenesc, servită în tihnă, dă o fugă la Grisha, în Ghindărești | VIDEO

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
5 Min Read
La Grisha cea mai bună ciorbă de pește
La Grisha preparate tradiționale lipovenești

Preparate tradiționale lipovenești, gătite cu pește proaspăt din Dunăre, plimbări cu barca sau caiacul, excursii la cetățile Capidava sau Carsium. Am mâncat pe săturate și am petrecut o zi minunată la Grisha, în Ghindărești

Dacă te afli prin județul Constanța și vrei să te ghiftuiești cu o masă de pește gătită meșteșugit, după rețetele tradiționale ale rușilor lipoveni, dă o fugă pe malul Dunării, La Grisha, în Ghindărești.

La Grisha este un Punct Gastronomic Local (PGL), adică un loc în care se gătește doar după rețete tradiționale și din ingrediente locale. Grisha cumpără pește proaspăt, prins de pescari în Dunăre și îl gătește după metodele moștenite din străbuni.

Noi am mâncat aperitiv, poate cea mai bună ciorbă de pește încercată vreodată, crap cu cartofi, la cuptor și o prăjitură „de casă”, cu gutui. Dacă nu te saturi (la noi nu a fost cazul), Grisha te servește bucuros cu încă o porție, chiar și la pachet.

Preparate tradiționale, gătite cu pește proaspăt din Dunăre, plimbări cu barca sau caiacul, excursii la cetățile Capidava sau Carsium

Ca la casa bunicilor

Când intri în curte, ai senzația că ai ajuns într-un loc familiar, parcă ai fi la casa bunicilor. Nimeni nu se grăbește, nimeni nu e nervos ori agitat, toată lumea zâmbește. Legislația impune ca la un PGL să lucreze doar membrii familiei. Asta contribuie la atmosfera relaxată, intimă, din curtea lui Grisha.

Cum funcționează localul

În această perioadă a anului, localul funcționează doar în week-end, pe bază de rezervări. Grisha anunță din timp pe pagina de Facebook meniul și tot ce trebuie să faci este să dai un telefon pentru rezervare. Acest tip de restaurant funcționează la o capacitate de cel mult 12 persoane pe serie.

Cât costă să mănânci la Grisha

Meniu Complet (aperitiv, ciorbă, felul doi, desert) – 120 lei / persoană

Meniu Parțial 1 (aperitiv, felul doi, desert) – 90 lei / persoană

Meniu Parțial 2 (aperitiv, ciorba, desert) – 80 lei / persoană

Gustare (un aperitiv mai bogat, pe bază de pește, legume, brânză) – 50 lei / persoană

Meniu Copii (platou kid-friendly cu chifteluțe de pește, cremă de brânză, pește fără oase, legume etc. SAU șnițel de pui cu legume) – 35 lei / copil sub 12 ani

Pentru storceag se adauga 15 lei în plus la prețul de meniu. Apa plată, pâinea, mujdeiul și lămâia sunt incluse în preț. Alte băuturi (apă minerală, limonadă cu sirop facut în casă, vin, bere, cafea, ceai) se plătesc separat.

Produse locale din ingrediente naturale

La Grisha este amenajat și un spațiu de prezentare a unor produse locale precum: miere, vin, zacuscă de pește, pește conservat în oțet, haine tradiționale, pe care turiștii le pot cumpăra. Un capitol aparte îl ocupă produse cosmetice naturale, realizate în gospodărie de soția lui Grisha, sub marca Jovis.

Ce mai poți face în zonă

După masă, poți să faci și o plimbare pe Dunăre, cu barca ori caiacul. Noi am mers cu barca, mai întâi la Crucea Staroverilor, un monument construit pe un grup de stânci monumentale care ies direct din apele Dunării, ape care au săpat în pietre adevărate grote scufundate.

De altfel, întregul traseu al Dunării spre Hârșova este plin de piesaje uimitoare, singurul loc de pe Dunărea dobrogeană în care găsești stânci scufundate, în cele mai ciudate forme, cele mai spectaculoase fiind Moșul și Baba.

Ziua se poate încheia cu o excursie în zonă, la cetățile Capidava și Carsium sau la Muzeul de Artă de la Topalu, singurul muzeu sătesc ce găzduiește lucrări ale unor artiști români celebri.

Ghindărești este situat pe malul Dunării, în apropiere de Hârșova, la o oră de mers cu mașina din Constanța. Satul e locuit în proporție de peste 95 la sută de ruși lipoveni, grup etnic care și-a conservat foarte bine tradițiile unice. Aici veți găsi case vopsite în albastru și alb, oameni în haine tradiționale, foarte colorate și rețete delicioase din pește.

(Muzica: Folk Band Ruskyi Ritm)

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu