Turiştii aflaţi pe litoral dar şi constănţenii sunt invitaţi să viziteze expoziția foto – documentară Ovidiu, la el acasă, la Tomis de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Expoziția, al cărui vernisaj a avut loc pe 31 august, îl celebrează pe marele poet antic Ovidius Publius Naso, care și-a trăit ultimii ani din viață exilat la Tomis. Ovidius a fost una dintre figurile proeminente ale cetății, iar după moarte a devenit nu doar un simbol, ci și un geniu protector al urbei.
Ovidius înseamnă distincţie, latinitate, iar istoria Constanţei nu poate fi spusă fără a-l pomeni pe acest poet latin exilat aici, la Tomis, din primăvara anului 9 şi până în anul 18 d.Hr. Nu se cunoaște cu certitudine cauza exilului, dar această întâmplare nefericită pentru poet a făcut ca destinul său să fie legat de cel al orașului nostru.
Cărțile sale, izvor de informații despre actuala Dobroge
Datorită cărților sale, s-au transmis mai departe foarte multe adevăruri istorice, informaţii despre aceste locuri, Dobrogea antică, oamenii care locuiau aici şi condiţiile de trai. Ştim că lui Ovidius nu i-a plăcut foarte mult faptul că a fost relegat aici, la marginea imperiului, iar în scrisorile sale se vede acest lucru.
Poetul a crezut că a fost exilat la Tomis pentru o scurtă perioadă de timp, dar nu a fost să fie aşa. El a sperat mereu că va fi iertat şi de aceea când le scria prietenilor de la Roma, termenii la adresa acestor locuri şi a oamenilor de aici erau un pic cam duri.
Totuşi, la un moment dat, probabil o dată ce se împacă cu soarta sa, Ovidius învaţă să iubească aceste locuri, să îi laude pe tomitani, pe care îi numeşte nobili şi spune despre ei că se vede că au sânge de grec (aluzie la întemeierea Tomisului de către coloniștii greci). A scris chiar și poeme în limba geţilor, care din păcate nu s-au păstrat.
Ovidius leagă numele orașului de Povestea Argonauților
Ovidius ne dă numele de Tomis și o legendă a întemeierii. El leagă numele de Tomis de Povestea argonauților, veniți în vremuri de mult trecute în Pontul Euxin pentru a căuta Lâna de Aur. El ne povestește că Tomis înseamnă bucată, tăietură sau lamă de cuțit și o pune pe seama sacrificiului pe care Medeea și Eroul grec Iason îl fac ucigându-l pe nefericitul prinț Absyrtus, undeva lângă promontoriul tomitan.
Urmele lui Ovidius la Tomis
Tradiția locală e plină de elemente legate de Ovidius. Lângă actualul oraș Ovidiu există insula care îi poartă numele, există povești mai mult sau mai puțin credibile legate de marele poet.
Statuia inaugurată în 1887 și creată de sculptorul italian Ettore Ferrari, a fost amplasată în mod inspirat în actuala Piață Ovidiu (fosta Piața Independenței, unde în urmă cu 2000 de ani se afla agora, piața pubică a acestei cetăți), de unde Ovidius privește acum spre mare, așteptând parcă și azi un semn de la Roma, pentru a se putea întoarce acasă.
Statuia a avut mai multe amplasamente în piață, a trecut prin mari pericole, iar în Primul Război Mondial a fost dată jos de forțele de ocupație bulgare și a fost la un pas de a fi topită, fiind salvată de ocupanții germani și apoi repusă pe soclu.
Mormântul lui Ovidius este încă un mister
Mormântul lui Ovidiu a rămas un mister, căci deși menționat în diverse surse, el nu a fost descoperit. Chiar Ovidiu spune în poeme că își dorește să rămână veșnic pe aceste locuri, este cunoscut epitaful său, iar surse medievale arată că tomitanii l-au înmormântat pe Ovidius la porțile cetății. În vremea lui Ovidius, poarta cetății este foarte posibil să se fi aflat pe actuala stradă Dragoș Vodă, pe malul mării. Dar mormântul nu a fost descoperit nici în această locație și nici în altă parte.
Sunt enigme legate și de modul în care a fost înmormîntat, inhumat sau incinerat, căci ambele ritualuri erau folosite în vremnea sa. În orice caz, știm din aceleași surse medievale că mormântul său s-a bucurat de cinstire în epocă, oamenii îi aduceau ofrande și se rugau pentru binele orașului.
Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Istorie din Constanța
„Expoziția conține câteva materiale inedite, manuscrise vechi de 300 de ani în diverse limbi, care prezintă operele lui Ovidius, fotografii cu amplasmentele statuii de-a lungul timpului și toate aceste materiale adunate de mine și colegii mei ne vorbesc despre istoria zbucuimată și atât de importantă a acestui simbol și a statuii sale. Expoziția conține și materiale publicate în presă de-a lungul timpului.
În cadrul vernisajului au fost prezentate două filme documentare create împreună cu un partener media al muzeului, Constanța TV. Unul dintre filme este realizat pentru Institutul Cultural Român din New York și prezintă strict povestea statuii, iar cel de-al doilea este o poveste a Pieței Ovidiu, a clădirilor și monumentelor din zonă.
De aceea există, credem noi, multe elemente pe care constănțenii și turiștii ar trebui să le afle, despre această figură exemplară a cetății Tomisului, care a fost marele poet Ovidius”, ne-a declarat istoricul dr. Cristian Cealera, unul dintre inițiatorii proiectului alături de dr. Lavinia Dumitrașcu și dr. Sorin Marcel Colesniuc.
Articol scris și publicat ca urmare a colaborării platformei on line Dobrogea Explore cu Organizația de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța.