O veche tradiţie din Dobrogea spune că după scăderea apelor Potopului Biblic, corabia lui Noe s-a oprit în Munții Măcin. Astfel de povești există în multe locuri din lume, însă nicăieri nu găsim o bogăție atât de mare de specii pe unitate de suprafață ca aici. Și nici atâtea stadii de evoluție în dezvoltarea unor specii, ca și cum Munții Măcin ar fi un laborator magic, în care Natura a făcut diverse experimente.
Timp de mulți ani, acest masiv muntos a reprezentat o adevărată revelație pentru cercetători din întreaga lume, iar în ultimii ani Munții Măcin s-au deschis foarte mult spre publicul larg. Mai întâi, aici a luat naștere Parcul Național Munții Măcin, au fost amenajate trasee, locuri de camping și un Centru de Vizitare, la marginea satului Greci. Odată cu investițiile publice, s-au dezvoltat și o serie de pensiuni turistice în localitățile din jurul Parcului.
Am realizat un interviu amplu cu directorul Parcului Național Munții Măcinului, Viorel Roșca, un specialist în tot ceea ce înseamnă aceste locuri și îndrăgostit iremediabil de Dobrogea. Roșca poate vorbi ore în șir despre plante, animale, locuri și tradiții locale, cu o pasiune aproape mistică.
Recomandăm turiștilor care vor să viziteze Munții Măcin, să treacă mai întâi pe la Centrul de Vizitare, pentru a se familiariza cu ceea ce pot vedea în natură și a putea să își aleagă traseul dorit. Tot aici, turiștii pot lua contact cu bogăția multiculturală din acest colț de Dobrogea.