Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a deschis astăzi lucrările Simpozionului Internațional „Moștenirea culturală turcă în Balcani: De la Imperiu la Republica Turcă.” Această manifestare de anvergură, care se desfășoară în perioada 12-14 octombrie, reunește specialiști din țară și străinătate și are ca obiectiv principal să marcheze împlinirea a 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia și de la stabilirea relațiilor diplomatice moderne între noua entitate statală și statul român.
În cadrul acestei manifestări, a fost lansat volumul intitulat „Dobrogea otomană în documente (1420-1878),” o resursă de mare valoare pentru cercetători și pasionați de istorie, un volum semnat de Constantin Aurel Mototolea și Claudiu Victor Turcitu. De asemenea, publicul larg are ocazia de a explora două expoziții tematice deosebite – „Dobrogea otomană reflectată în documente și artefacte de epocă,” organizată de MINA Constanța, Arhivele Naționale ale României și ICEM Tulcea, precum și expoziția „Adakale trăiește!,” organizată de Centrul de Studii Turce al Facultății de Istorie din cadrul Universității București.
Evenimentul aduce în prim-plan o serie de teme importante legate de istoria Imperiului Otoman și a relațiilor sale cu Țările Române, precum Războiul ruso-româno-turc din perioada 1877-1878, integrarea Dobrogei în granițele statului român, moștenirea culturală otomană în spațiul românesc și în spațiul balcanic în general, relațiile româno-turce din perioada secolelor XIX-XX, și multe altele.
Simpozionul cuprinde două zile de comunicări, cu toate că în ultima zi a manifestării, toți invitații vor participa la o vizită de studiu la Babadag și Tulcea, unde vor putea explora numeroase lăcașe de cult și monumente istorice musulmane, precum și Muzeul de Artă Orientală găzduit de Casa Panaghia.
Evenimentul este organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Uniunea Democrată Turcă din România, Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. Organizarea a beneficiat constant de sprijinul Consulatului general al Republicii Turcia la Constanța, iar compania turcă Turkish Airlines a susținut generos evenimentul prin sponsorizare.
Aceste momente științifice și culturale reprezintă o parte importantă a Proiectului cultural P.0199/07.02.2023 „Interferențe culturale româno-turce în Dobrogea,” desfășurat de MINA Constanța, cu co-finanțare nerambursabilă din partea Administrației Fondului Cultural Național în Aria tematică a Patrimoniului Cultural Material.