Inaugurarea noului port turistic din Jurilovca: Un pas înainte pentru dezvoltarea turismului în Dobrogea

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
4 Min Read

Pe 17 iunie, se va inaugura cel mai modern port din Dobrogea: noul port turistic din Jurilovca. Primul port turistic din Jurilovca a fost amenajat după anul 2012, dar, odată ce comuna a început să se dezvolte și a devenit o atracție turistică în sine, a crescut foarte rapid nevoia de locuri de acostare.

De aceea, cu aproximativ 4 ani în urmă, s-a creionat ideea construirii unui nou port, care să ofere mai multe spații de acostare pentru localnici, turiști și, nu în ultimul rând, pescari. Odată cu noul port, a fost creată și o zonă de agrement, un loc unde oamenii să petreacă timp în imediata vecinătate a apei, cu o priveliște încântătoare.

Pentru construirea noului port, a fost accesată o finanțare europeană prin Programul Operațional Regional 2014-2020, valoarea proiectului fiind de 18.434.666,08 de lei.

Cea mai mare investiție din fonduri europene din Jurilovca

Încă din faza de construcție, numărul de cereri pentru locuri de acostare a fost atât de mare, încât s-a accesat o finanțare suplimentară prin FLAG Delta Dunării, în valoare de 994.364 de lei, pentru achiziționarea unor pontoane mobile care vor spori capacitatea portului.

Astfel, noul port turistic din Jurilovca va avea o capacitate finală de 180 de locuri de acostare, împărțite într-o zonă pentru pescari și una pentru turiști și locuitorii zonei, iar investiția finală ajunge la 19.429.030 de lei, cea mai mare investiție în infrastructură din fonduri europene, realizată până acum în comuna Jurilovca.

17 iunie, inaugurare cu un spectacol unic: o poveste despre Jurilovca

Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca, a lansat deja invitația pentru participarea, pe 17 iunie, la inaugurarea noului port turistic. Nu doar portul este cel mai modern din Dobrogea, ci și spectacolul va fi unul care aduce în fața publicului cele mai moderne tehnologii ale show-urilor de lumini.

Pe 17 iunie, la ora 22.00, în noul port turistic din Jurilovca va avea loc cel mai spectaculos show de drone din Dobrogea. Peste 200 de drone vor spune, timp de 7 minute, povestea pescarilor lipoveni, a riscurilor pe care și le asumă aceștia atunci când pleacă în larg, la pescuit, și a emoțiilor soțiilor lor, care îi așteaptă să se întoarcă teferi acasă, mai ales în zilele în care marea sau lacul Razelm sunt lovite de furtună.

Nicu Alifantis, unul dintre cei mai iubiți muzicieni români, care anul acesta sărbătorește 50 de ani de carieră, a compus special pentru acest spectacol muzica care va însoți show-ul de drone. „Întoarcerea în port”, capodopera de 7 minute pe care se va desfășura show-ul de drone, a fost inspirată și de cântecele locale, Nicu Alifantis venind la Jurilovca pentru a înregistra părți ale compoziției alături de corul Juraveli.

Muzică bună, mâncare bună

Noul port turistic din Jurilovca se va deschide pentru public pe 17 iunie, începând cu ora 12.00. În port, se vor găsi standuri la care gurmanzii pot degusta gastronomia locală, dar și standuri ale meșteșugarilor și producătorilor locali.

Pe scena amplasată în noul port, vor concerta, pe parcursul zilei, Nicu Alifantis & ZAN, Radu Captari, Millenium și corurile comunităților din Jurilovca. Show-ul de drone va începe la ora 22, iar seara se va încheia cu focuri de artificii.

Foto credit: Paul Moronaș

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu