Expoziția „TU” a sculptorului Aurel Vlad mai poate fi vizitată până pe 28 noiembrie, la Muzeul de Artă Constanța

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
3 Min Read

Expoziția „TU”, semnată de sculptorul Aurel Vlad se apropie de final. Aceasta rămâne pe simeze până la data de 28 noiembrie 2023.

„În lumea formelor lui Aurel Vlad nu există compromis: ea este o reprezentare explicită a angoaselor, durerii, spaimelor noastre, dar și a dragostei, a speranței și a istovitorului drum către tine însuți. Sculptura este modul prin care artistul se conectează la cele mai profunde aspecte ale condiției umane, cum ar fi suferința și pierderea, pe care le transformă și cărora le dă viață în forme tangibile, perene.


În fiecare zi, noi conflicte se nasc din motive politice, etnice sau religioase, dar artistul nu mai reacționează ca în trecut, prin crearea unei lucrări ce reprezintă afirmarea propriei identități, ci se scufundă într-un bazin al memoriei colective, singura capabilă să-i legitimeze demersul. „Refugiații” săi sunt oameni în mișcare, căutând un loc de adăpost și siguranță, imaginea unei umanități expulzată iar și iar din starea inițială de armonie și echilibru.

Ei se alcătuiesc în noi ipostaze ale unei izgoniri primordiale și ne obligă, ca privitori, să reflectăm la crizele umanitare și la nedreptatea socială care ne înconjoară, la lupta omului de a se adapta și de a-și găsi sensul într-o lume complicată și adesea nedreaptă. Poate cel mai important este sentimentul verticalității, al vigorii, al energiei care acționează ca o forță de coagulare pentru fragmentele sau tăieturile din metal sau ceramică. Pentru că artistul este un dresor al fiarelor și al stihiilor sufletului, iar metalul pe care îl folosește are destinul omului: cu cât este mai fărâmițat, lovit, străpuns și apoi lipit, cu atât sufletul său călătorește mai sus, spre stele. Artistul, la fel ca și personajele sale, este o combinație complexă de talent și tandrețe, pasiune și putere, fragilitate și reziliență. Menirea artei lui Aurel Vlad este de a ne aduce mai aproape unii de alții, de a crea un spațiu spiritual, un loc unde ideea mântuirii capătă volum și este mai aproape cu fiecare respirație.


Așadar, dacă vreți să aflați cine suntem noi, oamenii și cum arată lumea noastră, vizitați expoziția dar, pentru a-i pătrunde adevăratul sens, vă îndemn să vă luați inima în dinți sau, și mai bine, în căușul palmei, pentru că aceasta vă va fi busolă în descifrarea sculpturilor lui Aurel Vlad dar și a propriei voastre ființe”, a declarat artistul vizual Lelia Rus Pîrvan, curatorul expoziției și directorul Muzeului de Artă Constanța.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu