O nouă destinație turistică în județul Tulcea

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
5 Min Read
O nouă destinație turistică în județul Tulcea, este pariul noului primar ales al comunei Slava Cercheză. „DeliCasa de la țară”, afacerea c

O nouă destinație turistică în județul Tulcea, este pariul noului primar ales al comunei Slava Cercheză. „DeliCasa de la țară”, afacerea cu sucuri naturale a familiei Filip, două pensiuni și o fermă de struți reprezintă semnele începutului turismului în această zonă, ne-a povestit noul primar, Valentin Sereev.

De fapt, este surpinzător că până acum nu s-au dezvoltat facilități turistice aici, mai cu seamă că locul are tot ce îi trebuie: un peisaj de vis, cu dealuri împădurite, minunatele tradiții ale rușilor lipoveni și este la doar o aruncătură de undiță de Delta Dunării.

Începe să se dezvolte antreprenoriatul legat de potențialul turistic

Potențialul turistic al comunei Slava Cercheză începe să atragă investitori. Micii antreprenori își doresc să valorifice frumusețile naturale și resursele locale, spune Sereev.

„Doamna Filip și soțul ei au început o inițiativă lăudabilă în producția de sucuri naturale și dulcețuri. În această zonă verde, plantele și fructele cresc într-un mod natural și bio. Ei știu să valorifice aceste fructe,” a declarat primarul Valentin Sereev.

Tot în Slava Cercheză, un grup de tineri a demarat înființarea unei ferme de struți. „Sunt la început de drum, dar sunt sigur că prin înființarea acestei ferme vor aduce un alt plus localității și vor oferi turiștilor un alt obiectiv de vizitat,” a adăugat Sereev.

O nouă destinație turistică în județul Tulcea

Mai mulți tineri din localitate investesc în agroturism. „Chiar în acest moment sunt în execuție o pensiune și alte cinci căbănuțe verzi, foarte aproape de pădure,” a spus noul primar. El subliniază că potențialul comunei este evident și că autoritățile vor sprijini aceste demersuri.

Sereev și-a exprimat dorința de a colabora cu investitorii locali: „Vom încerca să sprijinim aceste demersuri. Cred că trebuie să ne punem împreună cu potențialii investitori la masă. Să le ascultăm ideile, păsurile și să vedem cu ce putem contribui noi, ca autorități locale, pentru dezvoltarea comunei. Din partea mea, ca viitor primar, au toată deschiderea”. Sereev a menționat că va organiza întâlniri între autorități și investitori pentru a discuta cele mai bune idei pentru dezvoltarea comunei pe termen mediu și lung.

Promovarea tradițiilor rușilor lipoveni

Tradițiile comunității rușilor lipoveni continuă să fie promovate. Valentin Sereev a contribuit la construcția unui Muzeu al comunității rușilor lipoveni. „În comunitatea rușilor lipoveni din Slava Cercheză există două grupuri vocale, care în toată această perioadă ne-au reprezentat și ne vor reprezenta și în continuare la diverse evenimente. Au participat chiar și la evenimentul de la București, de promovare a Deltei Dunării”, a spus Valentin Sereev.

Noul primar a subliniat importanța tradițiilor religioase și culturale ale rușilor lipoveni: „Încercăm să promovăm și valorile religioase, căci acestea ne reprezintă cel mai mult pe noi, rușii lipoveni. Acesta a fost și motivul pentru care strămoșii noștri au plecat din Rusia, tocmai pentru că nu au vrut să renunțe la valorile tradiționale și religioase”. El a adăugat că, la sărbători, invită oaspeți și turiști pentru a cunoaște tradițiile și valorile religioase ale comunității.

Bucatele tradiționale ale rușilor lipoveni

Comunitatea rușilor lipoveni este asociată cu preparatele din pește, dar nu se limitează la acestea. „Există și alte rețete tradiționale care ne reprezintă. Aici aș putea să vă vorbesc despre borșul de varză rusesc, despre vareniki, un fel de aluat făcut cu brânză, care se mănâncă cu miere, și piroști, care se fac atunci când este ziua onomastică a cuiva și se pot prepara cu varză, brânză sau fasole”, a explicat Sereev. Aceste bucate tradiționale contribuie la promovarea zonei și a tradițiilor comunității rușilor lipoveni.

Slava Cercheză este un loc plin de potențial, unde tradițiile și inovația merg mână în mână. Cu sprijinul autorităților locale și inițiativele antreprenorilor, această comună are toate șansele să devină un punct important pe harta turistică a Dobrogei.

Mihai Răzvan ROTARU, Viviana ROTARU

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu