Descoperă Meșteșugurile Tradiționale la Muzeul de Artă Populară Constanța!

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
3 Min Read

Week-endul acesta constănțenii și turiștii au parte de o oportunitate unică de a se conecta cu tradițiile și meșteșugurile românești la evenimentul „Meșteșuguri tradiționale – utilitar şi decorativ”, organizată de Consiliul Județean Constanța prin Muzeul de Artă Populară Constanța. În perioada 21-23 iulie 2023, pe platoul din fața instituției, veți avea parte de trei zile pline de descoperiri și experiențe culturale inedite.

Dacă sunteți pasionați de arta și tradițiile vechi, atunci acest eveniment este pentru voi! Vă veți putea bucura de prezentări fascinante ale unor meșteri renumiți în domeniul olăritului, ţesutului, prelucrării lemnului, și multe alte meșteșuguri ancestrale.

Unul dintre momentele de excepție va fi meșteșugul olăritului, prezentat de talentatul Cristian Munteanu, care va aduce ceramica centrului de veche tradiție Tansa, din județul Iași. Vasele frumoase și motivele tradiționale vă vor fermeca, iar demonstrațiile de lucru la roata olarului vă vor dezvălui secretele acestui meșteșug încântător.

Veronica Hojbotă și Carmen Hison din comuna Mănăstirea Humorului, județul Suceava, vă vor cuceri cu ţesături și piese de port specifice Bucovinei. Vă veți putea învăța mai multe despre materialele, croiul și tehnicile tradiționale de lucru, care au învăluit Bucovina în strălucirea sa artistică unică.

Feminitatea și eleganța costumelor tradiționale vor fi evidențiate de Epsen Memet din Constanța, creatoarea unor podoabe din mărgele. Aceste accesorii rafinate pun în valoare frumusețea costumului tradițional și vă vor captiva privirile.

Dacă sunteți curioși să descoperiți secretele ouălor încondeiate, atunci nu puteți rata prezența meșterului popular Fevronia Ciortan. Frumoasele modele închistrite cu ceară de albine vor deveni o adevărată poveste vizuală, iar meșterul va fi bucuroasă să împărtășească simbolistica motivelor „scrise” cu ceară pe ouă.

Dar asta nu e tot! Dacă sunteți pasionați de prelucrarea lemnului, meșterul constănțean Vasile Botezatu va aduce piese de mobilier tradițional țărănesc. Scaune, lăzi de zestre, blidare, etajere – veți descoperi adevărate comori ale meșteșugului lemnului, cu arome autentice românești.

Atmosfera va fi completată de membrele Asociației „Cusături Dobrogene”, care vor organiza o autentică șezătoare. În mijlocul variatelor modele ale cămășilor și pieselor de port din diferite zone etnografice, veți simți bucuria tradițiilor și veți fi inspirați de exponatele autentice aflate în muzee.

Nu pierdeți șansa de a vă bucura de acest eveniment plin de culoare și tradiții! Veniți la Muzeul de Artă Populară Constanța, în perioada 21-23 iulie 2023, și lăsați-vă purtați într-o călătorie captivantă în lumea meșteșugurilor tradiționale românești.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu