Descoperă bogăția culturii rome în cadrul proiectului „Khetanes – Împreună”: Spectacol de teatru muzical, expoziții de pictură și de fotografie

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
6 Min Read

În perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2023, Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța (str. Ion Lahovari nr. 2A) se va transforma într-un spațiu dedicat promovării culturii romilor prin intermediul artei și spectacolului. „Khetanes – Împreună” este un proiect care aduce în prim-plan cultura și tradițiile romilor din județul Constanța și promovează inclusivitatea și accesul la cultură pentru toți. Cu un spectacol de teatru muzical, o expoziție de pictură și o expoziție de fotografie, acest proiect oferă o platformă pentru exprimarea artistică și culturală a comunității de romi și contribuie la consolidarea diversității culturale din regiunea Constanța. Prin intermediul artelor contemporane, „Khetanes – Împreună” ne amintește de bogăția și importanța culturilor minoritare într-o societate în continuă evoluție.

Fotografie: O Călătorie în Cultura Romilor

Expoziția de fotografie va cuprinde 50 de imagini de diferite dimensiuni, iar în luna septembrie, acestea vor putea fi admirate în foaierul Sălii Studio a Teatrului de Stat Constanța. Această perioadă coincide cu cele 10 reprezentații ale spectacolului de teatru muzical „Khetanes – Împreună,” permițând astfel publicului să se conecteze atât cu arta vizuală, cât și cu spectacolul muzical.

Un aspect distinctiv al acestei expoziții constă în prezentarea fotografiilor realizate de către talentatul fotograf Marian Adochiței. Pe parcursul a trei luni, Adochiței a capturat imagini memorabile ale persoanelor de etnie romă din localitățile județului Constanța. Aceste imagini surprind atât momente din viața cotidiană, cât și activități tradiționale ale etniei rome, evidențiind diversitatea și bogăția culturii romilor din această regiune.

Pictura: O Privire în Profunzimea Culturii Rome

Expoziția „Khetanes – Împreună” include și o secțiune de pictură ce aduce în prim-plan arta plastică și creația a zece pictori membri ai Uniunii Artiștilor Plastici. Acești artiști au lucrat timp de trei luni pentru a realiza 40-50 de tablouri ce surprind diferite ipostaze ale persoanelor de etnie romă, inclusiv scene din activități tradiționale. Prin intermediul diverselor tehnici și stiluri, acești artiști aduc în prim-plan culorile și expresivitatea culturii romilor din regiunea Constanța.

Expoziția de pictură va debuta cu vernisajul din data de 27 septembrie 2023, la ora 18:00, la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța și va continua să fie prezentată în luna septembrie, pentru a fi vizionată de public înainte și după cele 10 reprezentații ale spectacolului de teatru muzical. Ulterior, în lunile octombrie și noiembrie, aceasta va putea fi admirată la Biblioteca Colorată, etajul 3 al Tomis Mall.

Teatru Muzical: Povestea Culturii Rome Prin Spectacol

Un alt aspect central al acestui proiect este spectacolul de teatru muzical „Khetanes – Împreună.” Acesta reprezintă o comedie muzicală plină de viață, cu un puternic impact emoțional, ce se va desfășura în Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța în perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2023. Cu un total de 10 reprezentații, acest spectacol este rezultatul unui efort colectiv în care 10 membri ai comunității rome din județul Constanța au fost selectați printr-un casting organizat în luna iunie 2023 și au fost instruiți în cadrul unui curs de inițiere în arta dramatică și în arta muzicală.

Spectacolul promovează elementele de referință ale culturii rome, precum tradiții, obiceiuri, meșteșuguri, port tradițional și limbă. Cu regia semnată de Iulian Enache, scenariul realizat de Cristiana Keresztes, scenografia creată de Gabi Albu, și muzica compusă de Adrian Mihai, acest spectacol promite să ofere o experiență memorabilă publicului.

Promovarea Culturii Rome prin Arte Contemporane

Proiectul „Khetanes – Împreună” este un demers de promovare a culturii romilor prin intermediul artelor contemporane. Cu un spectacol de teatru muzical, o expoziție de pictură, o expoziție de fotografie, și un film documentar, acest proiect își propune să transmită publicului larg tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile, portul tradițional și limba comunității de romi din județul Constanța.

Un aspect important al acestui proiect este accesibilitatea la cultură, care va fi facilitată pentru aproximativ 2.000 de romi din zonele defavorizate ale județului Constanța. Aceștia vor avea ocazia să participe ca spectatori la spectacolul de teatru muzical și la spectacolul de teatru de păpuși, precum și să viziteze expoziția de pictură și expoziția de fotografie. De asemenea, 10 persoane de etnie romă își vor dezvolta abilitățile specifice artei dramatice și artei muzicale prin participarea la un curs de formare non-formală și vor face parte din distribuția spectacolului de teatru muzical.

Accesul publicului la reprezentații este gratuit, în limita locurilor disponibile. Rezervările se fac prin mesaj privat pe pagina de Facebook „Khetanes - Împreună”: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088389981237, zilnic, în perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2023, între orele 10:00 – 16:00.

Expoziția de pictură, expoziția de fotografie și spectacolul de teatru muzical sunt realizate cu sprijinul Teatrului de Stat Constanța.

 „Khetanes – Împreună” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Apel de proiecte: Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă
Promotor de proiect: Asociația Culturală Georgiana Rusu 
Parteneri de proiect: Asociația „Centrul pentru Incluziune Socială – Regiunea S-E” (România), Asociația Concordia Oslo (Norvegia) 
Valoarea totală a proiectului: 980.000 lei (198.216,06 euro)
Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 980.000 lei (198.216,06 euro)
Durată: 12 luni (1 ianuarie – 31 decembrie 2023)
Locație de implementare: Constanța (România) 
Website: www.khetanes-impreuna.ro 
Facebook: Khetanes - Împreună

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu