AROMELE MULTIETNICE ale Dobrogei, din POLOVNIK în farfurie

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
5 Min Read

Ciorbă tătărească cu jumeri de pui, cu smântână şi mentă, pilaf uzbek cu carne, fructe uscate și mix de alune și nuci sau chebapul sultanului, servit cu un sos de smântână și iaurt, cu vinete prăjite. Asta am mâncat noi la punctul gastronomic local La Polovnik, din localitatea 2 Mai, județul Constanța.

„Când am deschis, în prima vară, oaspeții spuneau că mâncarea e foarte bună, dar și-ar dori o mâncare dobrogeană. Pentru că noi, dobrogenii, suntem aici foarte multe etnii, lipoveni, ucraineni, turci, tătari avem multe influențe în bucătărie.

În toamna acelui an ne-am organizat. Am făcut împreună cu soțul mai multe excursii tematice. Am început să cutreierăm țările din Balcani și din jurul Mării Mediterane, ca să culegem rețete: Turcia, Grecia, Italia, Bulgaria. Stăteam câte două-trei zile într-un loc, mâncam un preparat de multe ori ca să ne dăm seama ce se întâmplă acolo. Am preluat diverse rețete, dar le-am transformat. Ne-am gândit că trebuie să le adaptăm la clima noastră, la ingredientele noastre”, ne-a povestit Marcela Stancu, inițiatoarea proiectului.

Polovnik este un colț culinar multietnic ce îmbină arome și tradiții

Numele localului, POLOVNIK, inspirat din limba ucraineană, evocă ideea de generozitate și mâncare gustoasă servită cu polonicul. La asta se adaugă atmosfera vibrantă și preparatele delicioase, ce te transpun parcă într-o călătorie culinară de neuitat.

La Polovnik, doamna Marcela își exprimă pasiunea și creativitatea în fiecare preparat. Inspirată de diversitatea culturală a zonei, ea a creat un meniu ce îmbină aromele și tehnicile culinare din Balcani și lumea mediteraneană. Fie că îți dorești să savurezi un preparat turcesc tradițional, o mâncare tătară sau o rețetă lipovenească plină de savoare, Polovnik te va cuceri cu varietatea sa.

Ce este un PGL

Ideea de a deschide un punct gastronomic local (PGL) i-a venit dintr-o călătorie în Transilvania, unde a întâlnit foarte multe puncte gastronomice locale. Ideea i s-a părut genială: „Să intri în curtea omului, să te simți ca și cum ai merge într-o vizită, să mănânci din mâncarea pe care și-o gătesc ei acolo zi de zi. Ce poate fi mai plăcut decât să mergi în ospeție la cineva acasă? Așa ni s-a înfiripat și nouă ideea și am reusit să găsim și un cadru legal pentru această formă de organizare și de afacere”, se destăinuie doamna Marcela.

Ce poți să mănânci și cât costă

Meniul oferit la punctul gastronomic local „La Polovnik” se remarcă prin diversitatea preparatelor culinare. Fiecare zi a săptămânii aduce opțiuni variate și apetisante, satisfăcând gusturile și preferințele diferite ale clienților.

De la supele cremoase și aromate, precum supa cremă de legume sau supa de năut libaneză, până la tocanele tradiționale și felurile de mâncare cu specific internațional, cum ar fi ceaun marocan sau puimarinat în sos de smântână și lămâie, cu mujadarra, meniul oferă o gamă largă de opțiuni pentru toate preferințele culinare.

Pentru cei care urmează un regim vegetarian sau vegan, există opțiuni dedicate, cum ar fi cartofi umpluți cu ciuperci și sos de muștar sau pastele cu vinete și sos de roșii. Astfel, meniul se adaptează și se extinde pentru a satisface cerințele dietetice și stilurile de viață diverse.

La Polovnik, pentru a beneficia de o rezervare sau a plasa o comandă, este recomandat să o faceți cu o zi înainte sau dimineața până la ora 9. Astfel, echipa restaurantului poate pregăti în avans ingredientele și asigura o experiență culinară excelentă.

În cazul în care aveți alergii alimentare sau preferințe dietetice speciale, personalul restaurantului are posibilitatea de a pregăti preparate adecvate, cu condiția să fie anunțat cu cel puțin 4-5 ore înainte. Această atenție la detalii asigură că toți clienții pot savura mâncarea în siguranță și conform nevoilor lor alimentare.

Prețul meniului unui prânz este de 42 lei (RON), oferind un raport calitate-preț excelent pentru varietatea și calitatea preparatelor culinare oferite.

Meniul pentru copiii până în 10 ani beneficiază de un preț diferit, adaptat nevoilor acestora. De asemenea, în cazul în care doriți să solicitați preparate speciale pentru copii, diferite de cele din meniu, este necesar să notificați restaurantul cu 4-5 ore înainte.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu