Uimitorul MUZEU de la HÂRȘOVA, inaugurat de REGELE FERDINAND și REGINA MARIA

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
2 Min Read

Muzeul de la Hârşova are o tradiţie bogată, în consonanţă cu trecutul istoric al aşezării, care numără peste 8000 de ani. Sunt date conform cărora la 1890 funcționa deja un muzeu în localul vechii școli, ce fusese amenajat de Ioan Cotovu (întemeietorul unității de învățământ), un latinist care a tradus din autorii antici și a câștigat și premii ale Academiei Române.

Împreună cu fiul său Vasile (foarte mulți ani director al școlii), Ion Cotovu a strâns, ani de-a rândul, obiecte de inventar pentru acest muzeu: fragmente arhitectonice, bucăți de vase, monede, amoniți, colecții de tablouri, colecții etnografice.

Pe la 1900, muzeul avea o zestre impresionantă, peste 15.000 de piese din multe categorii, și era un edificiu reprezentativ pentru Dobrogea. De altfel, el se numea Muzeul Regional al Dobrogei și a fost inaugurat în anul 1904 de către Regele Ferdinand și Regina Maria.

Directorul Constantin Nicolae ne-a vorbit într-un interviu despre toate aceste lucruri și ne-a prezentat o parte din exponatele muzeului. Restul vor fi disponibile spre vizitare în noua clădire a muzeului, ce se află în prezent în reabilitare, cu fonduri europene.

Mai multe informații despre oraș, despre dezvoltarea lui, facilitățile turistice prezente și viitoare, puteți afla de pe siteul primăriei.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu