Schitul Bătrânelor, o instituție arhaică a ruşilor lipoveni VIDEO

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
2 Min Read

În satele ruşilor lipoveni continuă să existe o formă tradițională de ajutorare socială a persoanelor în vârstă. Schitul Bătrânelor e o combinație între azil și mănăstire, pentru femeile mai în vârstă, construit în curtea bisericilor.

Noi am găsit un astfel de Schit al Bătrânelor la Jurilovca, în curtea din spatele bisericii. Așezământul constă în mai multe căsuțe construite într-o curte comună. Aici se mutau la vârsta senectuții unele femei, pentru a fi mai aproape de biserică și a trăi în liniște. Feodot Safon, administrator al bisericii de rit vechi din Jurilovca ne-a fost gazdă când am vizitat schitul și ne-a povestit că în prezent doar 3 femei locuiesc aici permanent, alături de alte câteva care vin doar în perioada sărbătorilor religioase.

„Acest schit este situat alături de biserică, pe pământul bisericii, dar construit de oamenii care de-a lungul timpului au avut bani. S-a transmis așa, din familie în familie. Înainte, toate aceste mici căsuțe erau locuibile. Erau câte două femei în chilie. Acum din păcate majoritatea au murit, nu prea mai are cine să mai vină. Au mai rămas doar 3 bunicuțe care stau permanent și alte două care vin doar în perioada sărbătorilor. Vin la slujbă și, seara, ca să nu plece acasă, se odihnesc aici.

Celelalte căsuțe sunt goale din păcate. Au fost, au murit, altele nu au venit. Din păcate, așa cum știm, la noi în țară mortalitatea este mai mare decât natalitatea și nu prea mai are cine să mai vină. Înainte bunicuțele acestea veneau aproape de biserică, lăsau pe copii să stea la casele lor și se retrăgeau și erau aproape de biserică. Veneau la fiecare slujbă, ajutau și biserica și se îngrijeau singure. Se auto-gospodăreau”, ne-a povestit Feodot Safon.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu