Arheologie și politică, expoziție referitoare la monumentul Tropaeum Traiani, între Adamclisi și Heidelberg

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
3 Min Read

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și cu Institutul de Arheologie Clasică al Universității din Heidelberg (Germania), invită publicul iubitor de istorie și arheologie la vernisajul expoziției Arheologie și politică: cele două narațiuni referitoare la monumentul Tropaeum Traiani între Adamclisi și Heidelberg, care va avea loc miercuri, 6 octombrie, orele 10.00-18.00, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Piața Ovidiu nr. 12, cu vernisajul în Aula „Adrian Rădulescu” (Sala Pictată).

Expoziția este organizată în cadrul proiectului implementat de Universitatea din Heidelberg, instituțiile implicate fiind Heidelberg Center Cultural Heritage, Institut für Klassiche Archäologie und Byzantinische Archäologie și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București din cadrul Academiei Române.
În cadrul bogatei colecții de antichități de la Heidelberg sunt prezente 54 de copii din ipsos ale metopelor monumentului triumfal de la Adamclisi, realizate în perioada primului război mondial (1918), cu prilejul ocupației germane a teritoriului dobrogean. Pe baza informațiilor existente, s-a urmărit destinul acestor copii, respectiv cel al monumentului de la Tropaeum Traiani în perioada comunistă a României, cu privire specială asupra epocii Nicolae Ceaușescu. Sunt urmărite două povești diferite, care exprimă posibilitatea îngemănării elementului arheologic și al patrimoniului cultural al antichității cu factorul politic.
Expoziția itinerantă, la a cărei concepere au contribuit și studenții facultății de Arheologie clasică și Istorie modernă a Universității din Heidelberg, este prezentată de-a lungul următorului traseu: la Heidelberg (11-12 și 18-19 septembrie), la Muzeul Efes din Viena (26 septembrie), la Universitatea Babeș-Bolyai/Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj Napoca (28 septembrie), la Sibiu în Piața Huet (30 septembrie), la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București (2 octombrie), la Facultatea de Istorie a Universității București (4 octombrie) și la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (6 octombrie 2021).
Expoziția este însoțită și de un catalog, redactat în limbile germană, engleză și română, intitulat Arheologie și politică. Cele două narațiuni referitoare la monumentul Tropaeum Traiani între Heidelberg și Adamclisi. Volumul însoțitor al expoziției pop­up, care poate fi descărcat de la următorul link: https://books.ub.uni-heidelberg.de/propylaeum/catalog/book/739
Pagina web a proiectului, în cadrul căruia a fost pregătită expoziția ce va fi prezentată la Constanța, este următoarea: https://aup.hypotheses.org/start-2
Vernisajul organizat sub auspiciile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de protecție anti-pandemice.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu