Descoperă artistul din spatele lucrării monumentale de mozaic din Tulcea, ce celebrează industrializarea orașului

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
4 Min Read

Expoziția de artă a lui Spiru Chintilă aduce „Geometrii Descriptive” la Casa Avramide din Tulcea

În perioada 21 martie – 7 aprilie 2023, la Casa Avramide din Tulcea (str. Progresului nr. 32), va avea loc expoziția „Geometrii Descriptive”, dedicată artistului Spiru Chintilă. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 21 martie, la ora 15:00, iar publicul este invitat să descopere parcursul artistic al artistului prin radiografia temelor principale abordate de acesta.

Spiru Chintilă (n. 1921, d. 1985) a fost un artist plastic eminent, recunoscut pe plan național și internațional. Acesta a creat lucrări de grafică, pictură, dar și lucrări monumentale din mozaic, pictură murală și vitralii, fiind numit președinte al Fondului Plastic și ulterior devenind membru al Asociației internaționale de ceramică de la Geneva.

Expoziția „Geometrii Descriptive” aduce în prim plan opera artistului Spiru Chintilă, prin intermediul a numeroase lucrări, atât celebre cât și inedite, ce urmăresc să ofere o imagine amplă a universului său artistic. Peisajele meticulos structurate la nivel compozițional evocă prosperitatea perioadei contemporane lui, iar studiile de nud dezvăluie o parte din personalitatea sa prin liniile corporale accentuate și cromatica saturată.

„Marți, 21 martie, la ora 15:00, va avea loc vernisajul expoziției „Geometrii Descriptive”, dedicată artistului Spiru Chintilă la Casa Avramide din Tulcea (str. Progresului nr. 32). Expoziția va fi deschisă în perioada 21 martie – 7 aprilie 2023.

Publicul este invitat la Casa Avramide să-l descopere pe artistul care a realizat în Tulcea în anul 1978 lucrarea monumentală de mozaic care celebra industrializarea orașului, lucrare care poate fi admirată în Piața Civică.

Spiru Chintilă (n. 1921, d. 1985) a fost un artist plastic eminent, recunoscut pe plan național și internațional, fiind numit președinte al Fondului Plastic și ulterior devenind membru al Asociației internaționale de ceramică de la Geneva. Un artist versatil, Spiru Chintilă a creat lucrări de grafică, pictură, dar și lucrări monumentale din mozaic, pictură murală și vitralii regăsite în orașe precum București, Focșani, Constanța, Câmpina sau Tulcea.

Expoziția „Geometrii Descriptive” celebrează parcursul artistic al lui Spiru Chintilă printr-o radiografie a temelor principale abordate de artist dar și atenția acordată temelor plastice de bază precum studiul de nud sau naturile moarte. Ceea ce îl diferențiază însă pe artist este tușa personală regăsită în abordarea sa. Cu toate că a fost recunoscut pentru lucrările sale cubiste, Chintilă a intervenit mereu cu tușa personală regăsită la nivel cromatic. Peisajele meticulos structurate la nivel compozițional evocă prosperitatea perioadei contemporane lui. În același timp, studiile de nud realizate în atelier dezvăluie o parte din personalitatea sa prin liniile corporale accentuate și cromatica saturată.

Iselin Huluba, curator

Expoziția este organizată de Sineva (Platformă de achiziții, promovare și evaluare a artei românești), alături de Institutul de Cercetări Eco-muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea, prin intermediul Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-dobrogean (Muzeul de Artă și Casa Avramide). Sponsor: Crama Navigo”, se arată în comunicatul semnat de organizatori.

Distribuie acest articol
1 Comentariu