Delta Waves Fest: Tradiție și inovație la inaugurarea Falezei Ivan Patzaichin din Tulcea

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
7 Min Read

Faleza “Ivan Patzaichin” din Tulcea, cel mai important proiect urban tulcean al ultimilor decenii, are parte de o deschidere pe măsură: Festivalul Delta Waves Fest, cel mai mare, mai complex și mai impresionant eveniment outdoor, din istoria recentă a orașului, se va desfășura între 28-30 iulie 2023! Ambiţiosul demers al reconstrucţiei falezei “Ivan Patzaichin” și a modernizarii portului, de la Mm 38+1350 la Mm 38+800, a durat mai bine de 2 ani, redă tulcenilor o infrastructură portuară nouă, cu o suprafață de peste 36.000 mp și o promenadă modernă. Pentru a sărbători finalizarea acestui proiect gigantic, vital pentru viața orașului și a întregii zone, publicul local și turiștii vor avea parte de un show pe măsură: 3 zile de concerte cu artiști consacrați (Ștefan Bănică, Horia Brenciu, Alexandra Ungureanu, The Motans, Ștefan Bănică, Pasărea Rock, Deniz Chem, Alina Eremia și Balkan Explosion), dar și cu ansambluri dobrogene de renume. Conceptul ediţiei inaugrale va îngemăna noul şi vechiul, trecutul şi viitorul, tradiţia şi modernitatea. Pe aer, apă şi uscat, evenimentele speciale, de la show-uri de drone, de artificii și de laser, la petreceri tematice pe bărci, se vor succeda într-o manieră exuberantă și festivă.

Cel mai mare și impresionant eveniment outdoor din istoria recentă a Tulcei

„Dacă acum câțiva ani doar ne imaginam că ne putem plimba pe o faleză nouă, în prezent, Consiliul Județean Tulcea a realizat poate cel mai dorit proiect al tulcenilor. Faleza „Ivan Patzaichin” din Tulcea reprezintă una dintre cele mai importante investiții pentru județul nostru, iar eforturile depuse pentru concretizarea acestor lucrări sunt unele considerabile. În anul 2017 am reușit să aducem faleza în patrimoniul local și să o redăm astfel tulcenilor, a urmat identificarea sursei de finanțare și apoi cel important pas, demararea lucrărilor. Acestea au fost în primul rând de reabilitare și consolidare, un volum uriaș de muncă cu o fundație și o zonă de acostare construită aproape de la zero, deoarece vechea platformă era foarte afectată de trecerea timpului și de lipsa lucrărilor de întreținere, existând chiar pericolul prăbușirii. Aceste lucrări poate că nu se mai văd în prezent, sunt sub faleză, important de știut este că nu s-a făcut o simplă decopertare și schimbare a suprafeței pietonale. De asemenea, sunt convins că tulcenii își doresc la fel ca și mine o faleză modernă, ancorată la prezent, motiv pentru care am căutat modele de inspirație în marile destinații turistice ale lumii, respectiv zonele de promenadă din Dubai, Barcelona și Suedia. Sunt convins că modernizarea portului și falezei Tulcea va aduce reale beneficii atât în plan local, fiind principalul spațiu de promenadă pentru tulceni, cât și pentru industria turismului, Tulcea devenind astfel o veritabilă poartă de intrare în Delta Dunării. Consiliul Județean Tulcea va marca inaugurarea falezei prin Delta Waves Fest, acesta fiind startul evenimentelor turistice pe noua noastră faleză”, a declarat Horia Teodorescu, presedintele Consiliului Județean Tulcea. 

Trebuie să vezi asta! 3 zile de concerte incendiare și spectacole unice

Faleza orașului Tulcea, locul central al festivalului, va fi amenajată special pentru eveniment cu ajutorul unei echipe specializate în scenografie de film și va fi împărţită în două zone distincte: zona PROMENADEI, unde se va crea o atmosfera cu toate ingredientele din vremurile de altădată (mâncare tradiţională, delicatese specifice zonei, meşteşugari  şi trupe locale) şi zona NEW WAVE, unde contemporanul va fi prezent prin reinterpretarea ingenioasa a celor mai noi trenduri în materie de artă şi show-uri culinare, food truck-uri, petreceri cu DJ sau degustări de vin. Trecerea între aceste două zone va fi făcută de TUNEL, un ansamblu de gradene sub care va sugera un tunel al timpului, care face tranziția de la vechi la nou și care va găzdui un spectacol multimedia unic. „Acest festival unic completează și susține menirea investiției în restaurarea falezei Tulcea. În programul festivalului, veți găsi și evenimente speciale precum show-uri aeriene, spectacole de drone și proiecții de lasere. Având în vedere că turismul cultural al țării noastre nu este suficient de exploatat și că există un interes crescut pentru recuperarea valorilor tradiționale și a reperelor autentice, am gândit conceptul pentru răspunde nevoii oamenilor pentru un stil de viață sănătos, ecologic și armonios, prezentat într-o formă curată, ingenioasă și inovatoare, îmbinat cu tradiționalul după care tânjim. Nu de puține ori auzim expresia: <<avem o țară frumoasă, păcat că nu este promovată!>>. Ei bine, acum avem ocazia de a o promova, atât noi ca organizatori cât și spectatorii care pot filma și promova evenimentele în media socială . Vă invităm să luați parte la aceste experiențe unice și să vă bucurați de frumusețea și autenticitatea zonei Dobrogei din România”, spune Izabela Rudolf, organizator Delta Waves Fest.  Festivalul Delta Waves își propune să devină un eveniment unic în zonă, închinat turismului de relaxare şi cultural (sau loisir-ului, cum i se spunea odinioară) care va exploata la maximum șarmul și specificul local și va conține elemente ce se subscriu conceptului mai generos de ospitalitate și spirit dobrogean. Festivalul se doreşte a fi un punct nodal al creativităţii şi al belşugului dunărean, un eveniment vibrant, cu poftă de viață care, încă de la prima ediţie, va fi îndrăgit de iubitori de divertisment superior, ce îmbină tradiţia şi cultura locală cu inovaţia showbiz. Inaugurarea falezei “Ivan Patzaichin” și festivalul Delta Waves Fest vor marca momentul în care un oraş istoric se reinventează şi se redeschide către lume.

Distribuie acest articol
1 Comentariu