De 1 mai a fost plin la mare. Hotelierii acuză autoritățile de control că au deranjat turiștii

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
6 Min Read

Peste 100.000 de turiști și vizitatori au petrecut weekendul de 1 Mai pe Litoralul românesc, participând la peste 400 de evenimente organizate pe plajele, cluburile și restaurantele din Constanța, Mamaia, Mamaia Nord, Eforie, Costinești și Vama Veche. Evenimentele au inclus festivaluri muzicale, activități sportive și gastronomice, iar gradul de ocupare a capacităților de cazare disponibile a fost de 90%. Cu toate acestea, Secretarul General al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), Corina Martin, a criticat lipsa implicării și sprijinului Guvernului și a Ministerului de resort în promovarea și organizarea evenimentelor. De asemenea, a fost criticată acțiunea autorităților de control, care au efectuat verificări în timpul celui mai aglomerat weekend al sezonului turistic, în loc să le facă înainte de începerea acestuia.

Declarație Corina Martin, Secretar General Federația Patronatelor din Industria Ospitalitătii din România (FPIOR) și Președinte de onoare RESTO Constanța:

„Peste 400 de evenimente organizate pe Litoral, de la cele muzicale de renume internațional, la culinare și sportive, un grad de ocupare de 90% din capacitatile de cazare de pe Litoral deschise deja, zeci de mii de oameni la Evenimente – pe plaje, în Cluburi, pe terase si în restaurantele din Constanța, Mamaia, Mamaia Nord, Eforie, Costinesti si Vama Veche!

Am parcurs, impreună, un Weekend incendiar de Deschidere, în forță, a Sezonului 2023 pe Litoralul românesc!

În zona Cluburilor din Mamaia, a fost un weekend mai plin decât orice alt weekend din toata vara trecută, iar în privința numărului de turiști străini, peste 10.000 de vest europeni prezenți la SUNWAVES, editia Nr 30, pe lânga miile de turiști români, au plasat, și de această dată, Mamaia pe Harta destinațiilor consacrate pentru Festivalurile de muzică electronică !

La Costinești am avut, asa cum am si anunțat, o frumoasă surpriză, la „Festivalul Beach, Please”- stabilit ca Evenimentul care a atras Cel mai mare numar de participanți din acest weekend – peste 80.000 participanți, în 4 zile de Festival și un adevarat Fenomen, care determină restructurarea intregii stațiuni Costinești – deja s-au pus in vanzare biletele pentru Ediția 2024!

Câteva mii de turiști impătimiți de Vama Veche au ocupat plajele si cluburile preferate, iar familiile cu copii au preferat și Eforie și Venus, stațiuni recunoscute pentru farmecul profilat pe relaxare, facilitații All inclusive, dar și pentru tratament și repunere în formă.

Aș vrea să fac două remarci extrem de importante pentru noi, operatorii din industria turismului de pe Litoral si din Romania : Noi am făcut, singuri, întreaga campanie de promovare pentru acest Weekend pe Litoral – cât nu a facut nici Guvernul, nici Ministerul, nici autoritățile locale!

Consider Inadmisibil, să nu avem măcar Salutul, dacă nu și implicarea și susținerea Ministerului de resort, și chiar a Primului Mnistru – asa cum mi se pare normal si firesc, intr-o țară cu un potențial turistic fantastic, în continuare IGNORAT!


Mulțumim presei române, care ne-a ajutat enorm in promovare, cu tot ce nu a făcut Ministerul nostru!

Pe de altă parte, numărul foarte mare de turiști atrași de noi și eforturile fantastice pe care operatorii privați le-au făcut, pentru a atrage acești turiști – au fost, din păcate, dublate de un numar enorm de mare de acțiuni de control, din partea tuturor instituțiilor cu atribuții de control – ANPC, DSV, DSP, Politie locala, ANAF, ISU etc.

Nu considerăm normală o asemenea atitudine, care aduce acțiuni de control ÎN TIMPUL celui mai greu weekend pentru operatori! Controalele trebuiau să se desfăsoare ÎNAINTE de startul acestui weekend, să vizeze dacă cei care au anunțat evenimente au avizele si autorizațiile, dar și condițiile necesare pentru a derula acele evenimente – și nu în timpul unei afluențe atât de mare de turiști și vizitatori, când nu există, practic, timpul și disponibilitatea necesare pentru a da explicații și documente echipelor de control.

De cealaltă parte, felicit si mulțumesc efectivelor si conducerii structurilor MAI, Politie, Jandarmerie etc, care ne-au sprijinit în asigurarea siguranței și ordinii publice!
Cele puțin peste 100 de cazuri de persoane depistate cu substanțe interzise la evenimente – au fost incidente izolate si nu reprezintă, nici pe departe, imaginea generala a unui public atat de numeros si de dornic de petrecere si distractie, acasă, în România! 100.000 de turiști s-au bucurat, în aceste zile, de Experiența de Litoral, România!

Împreună cu efectivele Jandarmeriei si Politiei, am arătat că România și Litoralul românesc sunt Destinații SIGURE!

Tuturor colegilor din Industria Ospitalității de pe Litoral și din toate Destinațiile din România, le mulțumesc și le transmit urarea de SEZON BUN!”

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu