Constanţa are Gardă de Onoare la statuia Lupa Capitolina

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
3 Min Read
garda de onoare constanta

Primăria Constanța organizează, în perioada estivală, un demers artistic – performativ de tip „living history” intitulat „De Historia Urbis”. Aceasta este o atracție inedită pentru turiști și constănțeni. Vizitatorii pot asista zilnic la un ceremonial de schimbare a gărzii de onoare.

În perioada 1 iulie – 28 august 2022, între orele 10:00 – 22:00, la statuia Lupa Capitolina din Constanța va fi organizată o gardă de onoare formată din câte 2 legionari romani, sub comanda câte unui centurion. Ceremonialul schimbului de gardă va fi organizat din 2 în 2 ore, sub forma unui eveniment solemn artistic de inspirație romană.

Tot personalul arondat evenimentului (legionari, centurioni, trupe auxiliare, poeți – orator) va purta echipament de tip roman. Schimbul de gardă se va desfășura sub forma unui ritual militar roman, sub comanda câte unui centurion, toate comenzile fiind rostite în limba latină. Personajele care vor efectua serviciul de gardă vor face parte din două legiuni (I – Italica și V – Macedonica). Deci vor exista două drapele și două acvile diferite, fiecare cu însemnele specifice fiecărei legiuni.

statuia lupoaica constanta1

Lângă statuia Lupa Capitolina va fi amplasat un cort militar roman, de unde se va porni cu schimbul de gardă. Aici se vor afla centurionul, legionarii, și militarii din trupele auxiliare aflați în schimburile „de veghe” și „de somn”. Pentru fiecare schimb vor fi asigurate serviciile câte unui poet – orator, echipat în ținută civilă de inspirație romană. El va oferi celor interesați informații despre eveniment, despre istoria centrului vechi al orașului și indicii și îndrumări spre obiective turistice din zonă.

garada de onoare constanta2

„Evenimentul va contribui la punerea în valoare a patrimoniului cultural al municipiului Constanța într-un mod solemn și artistic, la valorificarea moștenirii latine, la crearea unui important centru de interes pentru constănțeni și turiști, la generarea eveniment zilnic cu mare impact la public.”, a anunțat Georgiana Rusu, coordonatoarea proiectului.

Proiectul se încadrează în criteriile de dezvoltare a turismului cultural – istoric prevăzute în Strategia culturală a municipiului Constanța 2021 – 2031.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu