Cel mai performant planetariu din sud estul Europei va fi deschis luna aceasta la Constanţa

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
3 Min Read
planetariu constanta

Reprezentanţii Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța (ce include şi Delfinariul şi Microrezervaţia) anunţă că la sfârșitul linii iunie 2022 va fi inaugurat noul Planetariu.

Vizitatorii vor avea ocazia să participe la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, respectiv să «navigheze» prin univers prin intermediul proiecțiilor fulldome (la 360°) ale sistemului laser 4K, de ultimă generație, instalat în planetariu.

Investiția a fost realizată în cadrul proiectului UNIMIS, “A joint opened window to the universe mysteries”, din cadrul Programului transfrontalier INTERREG V-A, axa prioritară 2, România-Bulgaria și avea, inițial, o perioadă de implementare de 36 luni (2019-2021).

planetariu constanta4

Proiectul în valoare totală de 1.498.693,99 Euro are ca beneficiari implicați următoarele instituții:

  • Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța – Beneficiar 1/Lead partner;
  • Muzeul de Istorie Kavarna/Bulgaria – Beneficiar 2;
  • Academia Navală “Mircea cel Bătrân” – Beneficiar 3;
  • Colegiul Național “Mircea cel Bătrân” – Beneficiar 4;

Activitățile proiectului constau în promovarea turismului științifc, astfel:

  • Navigation by stars/ navigație utilizând stelele ce are ca scop combinarea componenței științifice de navigație în Marea Neagră, utilizând observațiile formațiunilor cerești cu atracția față de mare;
  • Astronomy camps/tabere de astronomie ce au ca scop explorarea cerului prin intermediul telescoapelor într-o manieră organizată;
  • Origins/ origini ce au ca scop vizitarea siturilor arheologice de pe ruta Constanța-Dobrich.

Consiliul Județean Constanța sprijină implementarea proiectului UNIMIS și asigură prin alocarea de subvenție disponibilitatea fondurilor necesare în vederea realizării dotărilor obiectivului Planetariu – dotări ce constau în echipamente de ultimă generație ce vor asigura o calitate deosebită cu un impact proporțional, ce are ca scop promovarea și diseminarea informațiilor cultural-educative, prin mijloace moderne ce asigură o bună accesibilitate a informației pe care specialiștii secției Planetariu din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii o au pentru vizitatorii/beneficiarii săi.

planetariu constanta5

Bugetul proiectului UNIMIS pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii este în valoarea de 1.096.575,54 Euro și realizează investiții ce constau în principal în dotări – Planetariu hybrid 4k, telescoape mobile, laptopuri, televizoare, camere video, servicii de publicitate, precum și elaborarea unei Strategii privind patrimoniul natural și cultural în aria transfrontalieră Constanța-Dobrich.

În contextul situației pandemice, unele activități din cadrul proiectului au fost amânate din cauza lipsei mobilității partenerilor bulgari. Ca urmare, proiectul a fost prelungit prin act adițional până la data de 03.10.2022.

“Interesul manifestat de presă, de pasionații de astronomie și nu numai, necesitatea obținerii de fonduri, ne determină să solicităm deschiderea oficială a Planetariului cât mai curând. Credem că, începând cu data de vineri, 24 Iunie 2022, suntem pregătiți să inaugurăm noul Planetariu, cel mai performant din Sud-Estul Europei”,

a transmis Directorul general interimar Iulian Călin.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu