Cazinoul din Constanța, aproape gata! Cum arată în prezent, cu doar șase luni înainte de inaugurare

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
5 Min Read

Cazinoul de pe faleza din Constanța începe să strălucească! Fiecare încăpere a fost personalizată cu un stil aparte, iar atmosfera interioară reflectă eleganța epocii trecute. Ca simbol al celui mai mare port din România, Cazinoul de pe faleza orașului Constanța a fost deschis în anul 1910. Procesul de reabilitare a început acum 3 ani, după o serie de amânări, iar anul viitor se va sărbători finalizarea acestuia în prezența reprezentanților administrației publice locale și a locuitorilor din Constanța.

Organizația de Management al Destinației Mamaia Constanța a făcut o incursiune în cele mai frumoase încăperi ale Cazinoului și ne prezintă transformările impresionante realizate până în prezent.

Au început ultimele lucrări, pardoseli, acoperișul este aproape gata în totalitate, se fac ultimele lucrări la instalațiile electrice, instalații de încălzire, ventilație, deci suntem într-un stadiu destul de avansat. În urmă cu câțiva zeci de ani ca și arhitect a fost Daniel Renard, reprezentant al arhitecturii Art Nouveau. La vremea respectivă a fost singura clădire din România ce a avut simboluri și ornamente în stil Art Nouveau. Clădirea a suferit mai multe reparații de-a lungul timpului. În 1916 la bombardament a fost dărâmat acoperișul. A fost refăcut, apoi în al doilea Război Mondial în 1941 a fost bombardată scara de onoare care a necesitat reparație. A fost refăcută cu ajutorul deținuților politici în anul 1951. Acest lucru nu s-a știut, noi am găsit niște mărturii în pereți, niște scrisori, bucăți de sac pe care erau scrise numele lor și impresiile de la acel moment. Tot ca stadiu de lucrare în 1986 ultima intervenție a fost făcută de către ONT Litoral. Sunt cei care au refăcut această clădire pentru a funcționa ca și restaurant. În ultimii 4 ani, de când am câștigat licitația, s-au refăcut planurile exact cum au fost inițial. Clădirea a fost în totalitate îmbunătățită, de la rezistență la ornamente, acoperiș, candelabre, pardoseli, tot ce veți vedea sunt noi în stilul Art Nouveau”,

a declarat Gabi Puchiu – reprezentant Edificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța.

Cazinoul a fost conceput pentru a fi muzeu. La subsol clădirea adăpostește 3 camere care de asemenea vor fi muzeu, iar la etaj sunt 2 săli mari, sala multifuncțională, sala de spectacole care va primi echipament, scenă, scaune, iar alături va fi încă o sală mare care se numea Sala Oglinzilor, sala de bal.

Ne bucurăm să vedem schimbările prin care trece Cazinoul, monumentul arhitectural este clădirea simbol a Constanței și abia așteptăm să-l vedem cum strălucește în toată splendoarea lui. Cazinoul vegheaza țărmul Mării Negre de peste 100 de ani. Începuturile Cazinoului se leagă de trecerea Dobrogei sub administrație românească, fiind prima clădire ridicată la malul mării după încheierea dominației otomane. Lucrările de restaurare ale Cazinoului din Constanţa au început în primăvara anului 2020 și au avut iniţial ca termen de finalizare 30 de luni, respectiv toamna anului 2022. Cel mai probabil vara viitoare ne vom bucura de frumusețea lui și vom savura cu toții o cafea pe terasa exterioară, pentru că noul Cazino va avea și o cafenea. Îi așteptăm pe toți cei care îl îndrăgesc, turiști și constănțeni deopotrivă, să ne bucurăm împreună de frumusețea lui anul viitor. Vom anunța în timp util momentul inaugurării”,

a declarat George Măndilă, Președinte al Organizației de Management al Destinației Mamaia Constanța.

Compania Aedificia se ocupă de renovarea Cazinoului, iar finanțarea este asigurată de Compania Națională de Investiții prin intermediul Ministerului Dezvoltării. Odată finalizate lucrările, clădirea va reveni în administrarea publică locală a orașului Constanța.

Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța a fost înființată printr-o asociere între Primăria Municipiului Constanța și trei patronate din turism, cu scopul de a gestiona activitățile de promovare și management turistic pentru stațiunea Mamaia și municipiul Constanța”, transmit reprezentanții OMD.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu