Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa a înregistrat o creștere semnificativă a traficului de pasageri în 2023

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
5 Min Read
Foto: FB/Anamaria Gudu

Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa a înregistrat o creștere semnificativă a traficului de pasageri în 2023, cu un total de 115.107 pasageri, marcând o creștere de 44% față de anul anterior. În plus, aeroportul a înregistrat 8129 de mișcări de aeronave și a transportat 2.293 de tone de marfă. În urma aprobării “Programului strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare”, au fost inițiate numeroase proiecte de investiții pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii. În prezent, pasagerii pot călători direct către Londra și Istanbul, cu posibilitatea de a ajunge în diverse orașe ale lumii prin zboruri cu escală via Istanbul. Se continuă discuțiile pentru deschiderea de noi rute pentru a răspunde cerințelor pasagerilor. De asemenea, sunt disponibile diverse opțiuni de transport pentru pasagerii care aleg să zboare de pe Aeroportul din Constanța.

Mai multe detalii găsiți mai jos, în bilanțul de activitate pe anul 2023, trimis de reprezentanții aeroportului:

„S.N. Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa S.A. a încheiat activitatea desfăşurată în anul 2023 înregistrând un trafic total (comercial și necomercial) de 115.107 pasageri, în creștere cu 44 % faţă de anul trecut (80.007 – valoare înregistrată în 2022). De asemenea, a fost înregistrat un număr de 8129 mişcări aeronave (aterizări şi decolări) și au fost transportate 2.293 tone de marfă.

În ceea ce privește traficul comercial de pasageri, valoarea înregistrată a fost de 93.869 pasageri rezultați din curse efectuate în regim regulat, charter și aviație generală, observându-se și aici o creștere de 41% față de anul trecut (66.472 – valoare înregistrată în 2022).

După aprobarea prin hotărâre de guvern a “Programului strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa pentru perioada 2022-2030”, s-au efectuat demersuri pentru obiectivele de investiții ale programului:

 • Creşterea securităţii și siguranţei traficului de pasageri – în execuție;
 • Upgrade balizaj luminos la pista de decolare-aterizare (PDA) – în execuție;
 • Sistem de supraveghere video, control acces – în execuție;
 • Amenajare banda pistă şi RESA (Runway End Safety Area) – în execuție;
 • Modernizare şi reabilitare sistem electroenergetic – PT finalizat;
 • Reabilitare şi modernizare corp gardă– în execuție;
 • Extindere şi modernizare punct control 2 (PC2) – finalizat;
 • Reconfigurare fluxuri auto, reabilitare pavilion administrativ, rampă spălare maşini – DALI finalizat;
 • Aplicaţie soft management – monitorizarea conformării cu cerinţele aplicabile – finalizat;
 • Terminal pasageri sosiri/plecări intern şi international – în execuție contract proiectare și execuție Dezvoltare terminal, turn de control și parcare;
 • Modernizare/Reabilitare pistă de decolare-aterizare (PDA);
 • Modernizare/Dezvoltare sistem căi de rulare;
 • Modernizare/Dezvoltare infrastructură acces în zona publică;
 • Dezvoltare facilităţi hangar;
 • Dezvoltare facilitate suport pentru întreţinere;
 • Dezvoltare facilităţi de alimentare a aeronavelor cu combustibil;
 • Studii de fezabilitate aferente obiectivelor de investiţii;
 • Achiziţii de echipamente de siguranţă şi securitate.

Aceste investiţii substanţiale sunt necesare pentru a moderniza infrastructura actuală, pentru a adapta această infrastructură la noile tipuri de aeronave, atât civile cât şi militare, în vederea asigurării unor facilităţi, capacităţi de alimentare, configuraţii de parcare, platforme şi servicii pentru noile generaţii de aeronave care vor utiliza Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa, aeroport considerat strategic internaţional.

Cu privire la destinațiile spre care pasagerii pot călători la momentul actual, săptămânal sunt disponibile zboruri directe către Londra și Istanbul, prin cea din urmă fiind disponibile și zboruri cu escală (via Istanbul) către diverse orașe ale lumii.

În vederea deschiderii de noi rute care să vină în întâmpinarea cerințelor pasagerilor se continuă discuțiile purtate cu companiile aeriene și touroperatorii până în prezent.

Pentru pasagerii care aleg să zboare de pe Aeroportul din Constanța sunt disponibile opțiuni de transport în comun pe ruta Constanța – Mihail Kogălniceanu și retur (program disponibil pe www.mk-airport.ro), opțiuni de transport în regim shuttle bus precum și opțiuni de transport în regim de taxi.”

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu