Jurilovca a fost, pentru două zile, capitala Dobrogei

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
4 Min Read

Organizatorii Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca anunță că în prima zi de festival au fost peste 75.000 de vizitatori, iar în a doua zi 69.000. În total, sâmbătă și duminică la Festival au participat mai bine de 144.000 de oameni. Astfel, Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca a devenit, oficial, cel mai mare festival din Dobrogea, depășind Neversea ca număr de participanți/zi, o adevărată performanță pentru o comună cu 4.000 de locuitori, transmit organizatorii.
„Nu ne-am propus să batem recorduri, nu suntem în goană după raportări umflate la hectar. Suntem în competiție doar cu noi înșine și încercăm să facem lucrurile mai bine de la ediție la ediție. Sper că anul acesta a fost mai bine decât în urmă cu un an și ne vom însuși criticile constructive pentru ediția de anul viitor”, a spus Eugen Ion, primarul comunei și inițiator al Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca.
Festivalul Borșului Lipovenesc a debutat în 2009, la inițiativa actualului primar și a unui prieten de-al său, ca o sărbătoare a comunității locale. După 11 ediții (au existat ani în care sărbătoarea nu s-a organizat), Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca a crescut de la 200 la 144.000 de participanți, devenind cel mai mare festival dobrogean și unul dintre cele mai mari din țară.
Goran Bregovic și Wedding & Funeral Band au cântat la Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca în seara zilei de 2 septembrie, în fața unei audiențe record de peste 50.000 de oameni. Este cel mai mare concert din județul Tulcea din toate timpurile și, de altfel, este prima dată când în Dobrogea de Nord concertează un artist internațional de un asemenea calibru.

Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca, s-a declarat impresionat de spectacolele oferite de către artiștii invitați la Festival: „Sigur, suntem bucuroși că am putut avea pe scena festivalului un artist internațional atât de cunoscut precum Goran Bregovic, dar artiștii noștri nu au fost cu nimic mai prejos. Viorica și Ioniță de la Clejani, Loredana, Theo Rose, Radu Captari (care face deja parte din comunitatea noastră), Nicolae Voiculeț, Fuego, Georgiana Lăpădat și, nu în ultimul rând, corurile și ansamblurile din Dobrogea, sunt, toți, artiști care, timp de două zile, au făcut publicul să vibreze. Muncim din greu tot anul, iar atunci când, timp de două zile, ne permitem o pauză, ne place să ne distrăm și să dansăm pe muzică foarte bună”.
„Cea mai îndrăgită vedetă a festivalului, prezentă an de an, încă de la prima ediție, rămâne, însă, borșul lipovenesc de pește. Anul acesta, Primăria Jurilovca a oferit iubitorilor gastronomiei locale peste 50.000 de porții de borș în cele două zile ale festivalului. 40 de pescari-bucătari, acompaniați de bloggerul culinar Gina Bradea, folosind 55 de ceaune, au gătit realmente la foc continuu timp de câte 12 ore pe zi, într-un spațiu special amenajat în parcarea Noului Port Turistic din Jurilovca.
Pentru cele 50.000 de porții, respectându-se rețeta tradițională a pescarilor lipoveni din Jurilovca, au fost folosite 12.000 de kilograme de pește și 5.000 de kilograme de legume.

100 de voluntari din Jurilovca și din comuna alăturată, Ceamurlia de Jos, au ajutat la pregătirea borșului, la servirea acestuia la mese și la curățenia din timpul evenimentului și după acesta. Chiar dacă acest fel de mâncare specific pescarilor din zonă se acrește cu oțet, iar nu cu borș din tărâțe, în Jurilovca el este denumit borș din respect față de strămoșii actualilor locuitori ai comunei, care foloseau această denumire”, au transmis reprezentanții primăriei Jurilovca.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu