În acest weekend, constănțenii și turiștii aflați pe litoral au ocazia să descopere istoria cazinourilor din Constanța printr-o serie de tururi ghidate gratuite, organizate de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Aceste tururi fac parte din proiectul „Patrimoniul arhitecturii de vilegiatură de la malul mării – Istoria Cazinoului din Constanța și a Cazinoului din Mamaia”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
În cadrul tururilor ghidate, participanții vor putea descoperi povești fascinante despre cazinourile care au marcat istoria Constanței, dar și despre evoluția orașului de la un mic sat de păstori musulmani, la un important port la Marea Neagră.
„Proiectul are o componentă activă cultural-educațională și se adresează publicului larg din Constanța, dar și din afara municipiului, turiști și vizitatori estivali. În cadrul acestui amplu eveniment, se realizează 32 de tururi ghidate pe faleza orașului și pe faleza stațiunii Mamaia”, ne-a spus Cristian Cealera, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Sute de participanți la tururile ghidate
Cealera ne-a mai spus că tururile ghidate au fost un real succes pe parcursul întregii veri, iar publicul a fost variat, format atât din constănțeni, cât și din turiști. „Toată vara am organizat astfel de acțiuni care fac parte dintr-un proiect AFCN mai complex menit să evidențieze bogăția patrimoniului constănțean și povestea acestui emblematic edificiu. Sute de persoane au participat la cele aproximativ 30 de tururi organizate de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța”, a declarat Cristian Cealera.
Participanții au putut descoperi povești despre cele trei cazinouri care au existat de-a lungul timpului în Constanța, despre legendele și blestemele legate de cazinou, dar și despre cum arăta orașul în perioada regalității, la începutul secolului XX. „Am discutat despre regele Carol I al României, cel care a modernizat Constanța după anul 1878 și despre personalități precum Eminescu și Delavrancea, care au fost oaspeți ai Cazinoului”, a adăugat Cealera.
Expoziție de cărți poștale pe faleza cazinoului
La finalul lunii august, organizatorii au pregătit și o expoziție pe faleza Cazinoului, în care cărți poștale inedite, puse la dispoziție de colecționarul Gheorghe Stănescu, au recreat imaginea Constanței din secolele XIX și XX. Expoziția a oferit o privire detaliată asupra evoluției Cazinoului, dintr-un loc al jocurilor de noroc într-un important centru cultural.
„Am discutat despre legendele cazinoului, despre realitatea istorică și despre rolul său cultural, deoarece acest edificiu construit în 1910 s-a evidențiat nu doar ca un lăcaș al jocurilor de noroc, ci și ca un loc pentru spectacole și expoziții”, a explicat Cristian Cealera. El a mai adăugat că turiștii străini au fost și ei prezenți la tururi şi au fost impresionați de istoria și frumusețea acestui loc, chiar dacă tururile au fost susținute în limba română.
Tururile ghidate din acest weekend continuă tradiția inițiată în vară, iar publicul este invitat să descopere poveștile mai puțin cunoscute ale Constanței și să admire arhitectura de pe faleza orașului, pe Bulevardul Elisabeta.
Viviana ROTARU