Hîdîrlez: O incursiune în cultura tătară, la Mangalia (10-12 Mai 2024)

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
2 Min Read

Pregătiți-vă pentru Hîdîrlez, o incursiune în cultura tătară! Între 10 și 12 mai 2024, Uniunea Democrată Tătară organizează proiectul Hîdîrlez, un eveniment ce va avea loc la Mangalia, sub patronajul Ministerului Culturii. Proiectul, înscris pe lista patrimoniului cultural intangibil UNESCO, își propune să ofere o experiență imersivă în tradițiile și obiceiurile comunității etnice tătare, promovând dialogul intercultural și celebrând diversitatea culturală.

Un caleidoscop de tradiții și obiceiuri

Pe parcursul celor trei zile, veți avea ocazia să descoperiți o lume fascinantă, plină de muzică, dansuri, gastronomie, meșteșuguri și jocuri tradiționale. Programul va include demonstrații de jocuri înscrise în patrimoniul UNESCO, precum Toguzkumalak, Bestemshe, Mangala și Asîk Atîu, dar și tir cu arcul tradițional, kol kureș, trage băţul și trage funia. Cei pasionați de cai se vor putea bucura de cursele organizate de Herghelia Mangalia.

Hîdîrlez: O incursiune în cultura tătară, o punte între generații și culturi

Hîdîrlez nu este doar un festival, ci o punte între generații și culturi. Evenimentul va reuni invitați speciali naționali și internaționali, oferind o platformă de dialog intercultural și promovând educația interculturală. De asemenea, proiectul va contribui semnificativ la valorificarea patrimoniului cultural imaterial UNESCO, aducând în atenția publicului larg bogăția și diversitatea culturii etniei turcice-tătare.

Programul detaliat al evenimentului va fi disponibil pe pagina web a Uniunii Democrate Tătare (http://www.udt.ro/) începând cu data de 9 mai 2024. Hîdîrlez este un eveniment gratuit, deschis publicului larg, cu o atenție deosebită pentru tineri și copii.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu