Gura Portiței Delicii Pescărești, Jurilovca: Aromele Deltei, disponibile acum tuturor

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
4 Min Read
Gura Portiței Delicii Pescărești Jurilovca

Gura Portiței Delicii Pescărești, Jurilovca, au fost prezenţi la târgul organizat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Evenimentul face parte dintr-o serie de demersuri ale MADR de promovare a produselor agroalimentare românești și a fost un real succes. Am stat de vorbă cu Gabriel Dițu, administrator al Fabricii de Delicii Pescărești Gura Portiței, despre acest târg și despre produsele sale:
„Vizitatorii au fost încântați de produsele tradiționale prezente la târg. Mă refer la toate produsele, în general, dar și la ale noastre, în particular. Am observat persoane care studiau cu atenție produsele pentru a vedea cantitatea de pește, alte ingrediente. Asta mă duce cu gândul la consumatori educați, care știu să aprecieze produsele de calitate. Trebuie să înțelegem că un produs de calitate superioară, fără aditivi, neprocesat, sau procesat la minim, are un preț mai mare decât cele obișnuite, «de hipermarket»”.

Gura Portiței Delicii Pescărești, Jurilovca: Cum sunt produse

Gabriel Dițu ne-a vorbit despre felul în care sunt „fabricate„ produsele de la Delicii Pescărești Gura Portiței. „Fabricate” e un fel de a spune, pentru că sunt folosite ingrediente naturale iar metodele și rețetele sunt foarte apropiate de cele tradiționale.
„Noi fabricăm produsele după metode tradiționale (deși este un cuvânt prea mult utilizat în ultima vreme, după părerea mea), exact cum le faci și acasă.

De exemplu, pentru zacusca de pește, iei peștele, iei legumele, le toci, le pui într-o oală (la noi este un recipient mai mare, de fabrică), iar în felul acesta iese zacusca. Bineînțeles că o pui în borcan, o sterilizezi.

La icre: se lasă la scurs, se bat cu apă minerală și se adaugă ulei.

La peștele marinat: se taie în bucăți, se aleg bucăți de carne macră, se pun în borcane cu ulei și se sterilizează. Deci exact cum se făcea când eram noi copii, acum 30-40 de ani”, ne-a declarat Dițu.

Produsele Delicii Pescărești Gura Portiței pot fi cumpărate direct de la fabrica din Portul Jurilovca. De asemenea, doritorii de bunătăți din pește pot găsi aceste produse la majoritatea târgurilor tematice, precum și în meniul Satului de Vacanță Gura Portiței.

Desigur, aceste produse pot fi comandate de oricine de pe site-ul: fabricaguraportitei.ro

Bucatele alese atrag turiști

Rețetele pentru aceste bunăți sunt inspirate din gastronomia locală, din Delta Dunării în general, cu particularități ale comunităților de pe malul lacului Razelm. Bunătățile din pește reprezintă unul dintre motivele pentru care turiștii vizitează zona.

„În extrema sudică a Deltei, cum îmi place mie să spun, e frumos să vii, să te plimbi cu barca pe canale sau pe un lac, să te bucuri de natură sălbatică și de soare.

Dar la un moment dat trebuie să și mânânci ceva, nu-i așa? De aceea eu cred că mâncarea are un rol important în tot ceea ce înseamnă oferta turistică și decizia unui turist de a vizita o anumită zonă. Mai mult decât atât, mâncarea tradițională reprezintă și o modalitate intimă de descoperire a tradițiilor și specificului unei zone”, afirmă administratorul fabricii.

Puteţi urmări şi un material video, realizat anul trecut, la scurt timp de la deschiderea fabricii.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu