Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Muzeul de Artă Constanța

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
5 Min Read

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește anul acesta Ziua Culturii Naționale printr-o serie de activități destinate publicului divers. În acest sens, în perioada 13–15 ianuarie 2024, instituția de cultură constănțeană va deveni un creuzet pentru vernisarea unei expoziții de artă contemporană, pentru dezbateri privind evoluția artei, realizate în cadrul unui workshop, la care vor participa reprezentanți ai comunității artistice și culturale locale, dar și pentru experimentarea gustului pentru artă și a spiritului creativ, de către școlari din ciclul primar, care vor participa la un atelier de creație artistică, sau pentru conștientizarea potențialului cultural al spațiului constănțean, care se va materializa printr-un atelier cultural-educațional, realizat în parteneriat cu Organizația Națională Cercetașii României.

Seria activităților dedicate Zilei Culturii Naționale se va deschide sâmbătă, 13 ianuarie 2024, începând cu ora 12.00, la Muzeul de Artă Constanța, cu activitatea cultural-educațională „Mowgli în orașul Octogonului Confesional”, la care vor participa 86 de tineri și 20 de adulți, din București și Constanța, membri ai Organizației Naționale Cercetașii României. Scopul activității este descoperirea însemnătății „Octogonului Confesional”, un loc unic în România, aflat în zona peninsulară a Constanţei, într-un cartier vechi din perimetrul Cazino – esplanadă, care descrie un areal ecumenic, în care întâlnesc lăcaşuri de cult religios diferite – ortodoxe, catolice, musulmane şi mozaice, o zonă unde credincioşi de diferite religii participă la ritualuri religioase specifice. Printre obiectivele acestei acțiuni se numără și documentarea participanților la activitate cu privire la fiecare lăcaș de cult din „Octogonul Confesional” (Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Petru şi Pavel”, Biserica greacă „Metamorphosis”, Biserica bulgară „Sfântul Nicolae vechi”, Biserica armeană „Sfânta Maria”, Biserica Romano-Catolică, Sinagoga așkenază, Geamia Hunkiar, Moscheea „Carol I”), precum și identificarea unor particularități specifice religiilor diferite pe care le împărtășesc membrii acestor comunități.

Activitățile dedicate Zilei Culturii Naționale se vor continua duminică, 14 ianuarie 2024, începând cu ora 14.00, la Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”, cu expoziția „STRADA”, semnată de Iulia Mihalcea și workshop-ul ,,De la Romantism la Postmodernism”, la care sunt invitați artiștii plastici Marieta Besu, Mirela Dimcea, Sever Iustian, Ignat Ștefanov și Ion Tițoiu, actrița Dana Trifan Enache, scriitorul Liviu Lungu, poeta Iulia Mihalcea, coregrafa Stela Cocârlea, baritonul Iulian Bratu și compozitorul Adrian Mihai.

Proiectul expozițional ,,STRADA” și-a început periplul în martie 2023, la Paris. Ulterior, a bucurat publicul iubitor de artă la Muzeul de Artă Tulcea și la Palatele Brâncovenești, iar din luna mai 2024 se va întoarce la Paris. Abordarea subiectului expoziței, strada, propune o serie de ipostaze stradale, oameni, ferestre, bănci, baruri, carusele văzute din interior sau din exterior, care constituie pretexte pentru a crea compoziții într-un spațiu plastic, care se constituie într-un limbaj al unei narațiuni alcătuită din întâmplări. Elementul vizual este prezent prin utilizarea tehnicilor mixte (folosind ulei și acrilic pe pânz și colajul) și este însoțit de sunet și imagine video. Muzica a fost compusă de trompetistul Sebastian Burneci și de Simona Strungaru – dirijoarea Big Band-ului Radio România, imaginile au fost realizate de Cătălin Lăzăroiu, iar coloana sonoră îi aparține lui Mihai Girip. Proiectul expozițional este curatoriat de criticul de artă Pavel Șușară.

Seria activităților dedicate Zilei Culturii Naționale se va încheia luni, 15 ianuarie 2024, la Muzeul de Artă Constanța, unde va avea loc atelierul de creație artistică ,,Joc. Poezie. Sunet. Culoare”, la care vor participa elevii clasei a IV-a A, de la Școala Gimnazială nr. 30 ,,Gheorghe Țițeica” din Constanța. Coordonați de doamna învățătoare Mădălina Calil, de Smaranda Tulea – conservator la Muzeul de Artă Constanța și Miana Ene – voluntar, școlarii vor utiliza sunetul și culoarea pentru a realiza compoziții plastice complexe. Poezii din creația marelui poet național Mihai Eminescu vor reprezenta bază pentru discuțiile din cadrul atelierului. Activitatea are ca scop dezvoltarea abilităților creative ale școlarilor, educarea gustului pentru frumos și cultivarea simțului estetic, care să contribuie la modelarea și dezvoltarea personalității acestora.

În data de 15 ianuarie 2024, Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Sculptură Ion Jalea vor fi deschise, iar intrarea va fi liberă.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu