Povestea unei străzi emblematice din Constanța. De la glorie la uitare și înapoi FOTOREPORTAJ

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
3 Min Read
Povestea unei străzi emblematice din Constanța

Povestea unei străzi emblematice din Constanța: În urmă cu 30 – 40 de ani, dacă ajungeai în Constanța și nu făceai măcar o plimbare pe strada Ștefan cel Mare, însemna că ai fost degeaba în oraș. Strada aceasta traversa centrul Constanței și te conducea la Plaja Modern (astăzi Plaja „Neversea”), trecând prin fața magazinului universal „Tomis”.

Aici erau cele mai importante magazine și restaurante, un fel de stradă Lipscani a Constanței.

În primii ani după 90, vadul comercial a sporit, Ștefan cel Mare s-a umplut de buticuri, magazinul Tomis s-a privatizat, devenind Tomis Mall. Părea că epoca de aur a acestei străzi nu se va încheia niciodată.

Însă nu avea să fie așa. Pe nesimțite, constănțenii și turiștii au început să migreze spre alte zone. De exemplu, spre Bulevardul Tomis, care a devenit vestit pentru cafenele și restaurante.

Dar lovitura de grație avea să o primească din partea Portului Tomis și a Pieței Ovidiu.

Povestea unei străzi emblematice din Constanța

Odată cu modernizarea Portului Tomis, constănțenii au redescoperit practic că orașul are ieșire la mare și au dat buzna în restaurantele de lângă mare.

Apoi a urmat Piața Ovidiu. După reabilitare, un alt loc ce fusese lăsat în paragină a fost redescoperit.

Toate aceste lucruri dar și aspectul ponosit al străzii Ștefan cel Mare au făcut ca locul să fie ocolit și să intre într-un con de umbră.

Recent, au fost încheiate ample lucrări de reabilitare și regenerare urbană, a fost schimbată infrastructura străzii, a fost montat mobilier urban modern, au apărut flori și arbori (care a fost un mare minus dintotdeauna al acestei străzi).

Toate acestea, pentru ca această arteră pietonală să fie redată orașului, să redevină un spațiu de promenadă și shoping. Acum rămâne de văzut dacă pariul administrației locale va fi câștigător și investitorii vor revini pe Ștefan cel Mare.

Am vrut să surprindem această perioadă de tranziție și am dat o tură cu camera foto pe Ștefan cel Mare, într-o după amiază. Am vrut să vedem vechiul și noul, suferința dar și semnele renașterii.

Am găsit în zona Tomis Mall cafenele și magazine cochete, terase cu mese pe zona pietonală și clienți relaxați. Am găsit și familii cu copii, în plimbare, oameni dornici să redescopere acest loc. Dar am găsit și magazine cu fațade scorojite, spații comerciale părăsite de chiriași, locuri care așteaptă vremuri mai bune.

Text și Foto Mihai Răzvan ROTARU

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu