Povestea Geamiei din Hârșova și o lecție de toleranță, cu Ridvan Memet VIDEO

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
1 Min Read

Pentru cei mai puțin familiarizați cu Dobrogea, trebuie spus că pe acest tărâm trăiesc comunități numeroase de turci și tătari, de religie musulmană. Acești oameni au ajuns aici în Evul Mediu, pe vremea când Imperiul Otoman stăpânea Dobrogea.

Turcii și tătarii s-au integrat foarte bine în comunitățile românești și nu au existat conflicte majore între ei și majoritari sau alte etnii din Dobrogea.

În prezent, în Dobrogea trăiesc aproximativ 50.000 de musulmanii, turci și tătari, în proporții aproape egale. În numeroase localități, acolo unde s-au păstrat comunități, turcii și tătarii au lăcașele lor de cult, geamiile, de care se îngrijesc și unde își țin slujbele.

Noi am avut ocazia să vizităm Geamia din Hârșova și să stăm de vorbă cu administratorul Ridvan Memet. Acesta ne-a vorbit despre istoria geamiei și despre deschiderea pe care această comunitate o are față de persoanele care doresc să viziteze geamia și să le cunoască tradițiile și credința.

Mai multe informații despre oraș, despre dezvoltarea lui, facilitățile turistice prezente și viitoare, puteți afla de pe siteul primăriei.

Video, text, foto: Mihai Răzvan ROTARU, Viviana ROTARU

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu