Maşina inteligentă care poate schimba Constanța VIDEO-REPORTAJ

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
3 Min Read

Maşina inteligentă care poate schimba Constanța este rezultatul unui proiect inovator ce prinde viață într-o lume din ce în ce mai preocupată de mediu și de eficiența transportului urban.

Sub conducerea profesorului de robotică Marius Dumitrescu și în colaborare cu cadre universitare și studenți de la Universitatea Ovidius, o veche mașină electrică a fost transformată într-un vehicul inteligent capabil să monitorizeze atât traficul rutier, cât și calitatea aerului.

Filmul de mai jos spune povestea fascinantă a acestei transformări și impactul pe care proiectul îl poate avea asupra vieții cotidiene din oraș.

Proiect Experimental

În centrul acestui proiect se află o echipă dedicată de profesori și studenți, care au recondiționat o mașină electrică veche, dotând-o cu tehnologie de ultimă generație. Vehiculul a fost echipat cu o serie de senzori avansați, camere de luat vederi și echipamente capabile să înregistreze și să interpreteze date complexe, inclusiv prin utilizarea Inteligenței Artificiale. Aceste tehnologii permit vehiculului să monitorizeze în timp real fluxul traficului și nivelurile de poluare din diverse zone ale orașului.

Tehnologia din Spatele Vehiculului

Mașina inteligentă este dotată cu senzori de calitate a aerului care măsoară nivelurile de particule și alți poluanți atmosferici generați de mașinile din traficul urban. Camerele de luat vederi montate pe vehicul oferă imagini detaliate ale traficului, permițând algoritmilor de Inteligență Artificială să analizeze densitatea și viteza vehiculelor în timp real. Toate aceste date sunt colectate și transmise către o platformă digitală, unde sunt interpretate și afișate pe o hartă interactivă.

Maşina inteligentă care poate schimba Constanța

Utilizatorii platformei vor putea accesa datele în timp real, pentru a evita rutele aglomerate sau zonele cu poluare ridicată. Acest lucru nu numai că îmbunătățește eficiența transportului, dar contribuie și la reducerea expunerii la poluanți dăunători. În plus, administratorii drumurilor pot folosi aceste informații pentru a lua decizii informate cu privire la gestionarea traficului și implementarea unor soluții de îmbunătățire a calității aerului.

Colaborarea și Inovația

Succesul acestui proiect este rezultatul colaborării strânse dintre profesori, cercetători și studenți, fiecare contribuind la dezvoltarea vehiculului inteligent. Studenții au avut oportunitatea de a lucra pe un proiect real, aplicând cunoștințele teoretice dobândite în cadrul universității într-un mod practic și inovativ.

Proiectul vehiculului inteligent din Constanța reprezintă un pas important către un oraș mai curat și mai eficient din punct de vedere al transportului. Pe măsură ce orașele se confruntă cu provocări similare, proiecte de acest tip demonstrează cum tehnologia poate fi utilizată pentru a crea soluții durabile și inteligente pentru viitor.

Prin acest reportaj, invităm publicul să descopere și să se inspire din povestea vehiculului inteligent care poate transforma Constanța într-un oraș al viitorului, unde tehnologia și sustenabilitatea merg mână în mână pentru un trai mai bun.

Mihai Răzvan ROTARU

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu