Lecţie de istorie pe viu: Luptele dintre daci şi romani, reconstituite de actori și cascadori la Adamclisi

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
4 Min Read

Proiectul cultural La marginea imperiului le oferă constănțenilor și turiștilor de pe litoral posibilitatea să participe la un eveniment inedit de reconstiturire istorică. Sâmbătă, 5 august, la Adamclisi (lângă monumentul triumfal și lângă cetate) va fi recreată atmosfera antică din jurul anului 100, când romanii au atacat Dacia.

Tabăra antică creată cu ocazia evenimentului va include: Două corturi dacice, două corturi romane, un cort al gladiatorilor, atelier de gastronomie, atelier de tâmplărie/sculptură, atelier de pielărie și un atelier de metaloplastie.
Vizitatorii – adulți și copii – sunt așteptați încă de la prânz în ziua de 5 august, fiind invitați să participe la activitățile din aceste ateliere și să se alăture celor 60 de persoane care sunt implicate în crearea evenimentului – cu ocazia antrenamentelor de lupte, trageri cu arcul, aruncarea suliței, trageri cu artileria romană (catapultă și scorpion).

Lupta dintre daci și romani, cel mai așteptat moment

La ora 19.00 este programat spectacolul de reconstituire istorică, la poarta cetății Adamclisi și va consta în reconstituirea luptei dintre daci și romani, în iarna anului 101. Show-ul va fi pus în scenă de 8 actori, 12 cascadori cu 6 cai și 40 de reenactori (trupe de reconstituire istorică) – în total 60 de persoane.
În vederea spectacolului, participanții la reconstituirea istorică vor fi prezenți la Adamclisi în perioada 3-5 august. În această perioadă vor fi organizate repetiții, iar în pauzele dintre repetiții vizitatorii vor putea vedea o reconstituire a obiceiurilor și tradițiilor locuitorilor cetății din perioada evocată, ateliere specifice, lupte de gladiatori, probe de iscusință, dresură de cai, etc;

La Marginea Imperiului”

Spectacolul de reconstituire istorică de la Adamclisi este organizat de Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Primăria Adamclisi. El se înscrie în cadrul Proiectului „La Marginea Imperiului”, propus de Asociația Cultural-Artistică Vulturii Carpaților, care vizează spectacole de reconstituire istorică în localitățile Adamclisi, Capidava și Municipiul Constanța.
„La Marginea Imperiului” își propune să fie o lecție de istorie pe viu, cu spectacole și reconstituiri LIVE, având drept subiect povestea reală a ținutului dintre Dunăre și Mare (Dobrogea, cunoscută în antichitatea romana sub numele de „Scythia Minor”).
Spectacolul de reconstituire istorica “La Marginea Imperiului” este compus din trei episoade distincte, care se vor desfășura în trei locații diferite din județul Constanta, mai exact în vecinătatea a trei situri arheologice deosebite și anume cetatea Tropaeum Traiani (Adamclisi), castrul de la Capidava și orașul-cetate Tomis (Constanta). Cele trei momente ale spectacolului de reconstituire au ca punct comun perioada istorica surprinsa, în speță secolele I-IV d.H, epocă în care Dobrogea antica se afla sub stăpânirea Imperiului Roman. Indiferent de perioada abordată, de locația aleasă sau de momentul inedit pe care acesta îl abordează (confruntare militară, trai cotidian, festival public etc), fiecare dintre cele trei episoade interconectate spune povestea unei provincii locuite de romani, geți și greci, o provincie bogată aflată „La Marginea Imperiului” și mereu în pericol de a fi atacată.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu