Până în urmă cu doi ani, Cetatea Carsium însemna o groapă uitată în vârful unui deal și niște ziduri în pericol iminent de prăbușire, pe malul Dunării.
De astăzi, Carsium este cel mai nou obiectiv turistic din Dobrogea, după încheierea unor ample lucrări de reabilitare. Și foarte probabil, în curând, va intra în patrimoniul mondial UNESCO.

Lucrările au fost finanțate cu bani europeni de către Consiliul Județean Constanța, au costat 10 milioane de lei și au durat doi ani.
Turiștii pot vedea:
🔸 Ziduri romane din secolele IV și X
🔸 Fortificații bizantine și otomane
🔸 Instalația portuară, unică pe tot fluviul

Groapă abandonată transformată într-o bijuterie turistică
„Dintr-o groapă abandonată, cetatea devine acum o atracție frumoasă. Acest proiect completează perfect circuitul turistic format împreună cu cetatea Capidava și muzeul Vintilă din Topalu. Vom face eforturi mari pentru promovarea acestei zone, atât online, cât și prin agenții de turism și firme de croazieră”, a spus Răzvan Filipescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța.

De altfel, navele de croazieră au început deja să apară, după cum a relatat primarul orașului, Viorel Ionescu. Edilul a spus că sunt așteptate alte două ambarcațiuni de acest gen care vor acosta în curând la Hârșova și, cel mai probabil, turiștii vor dori să viziteze și cetatea.

Primarul Ionescu – Văd astăzi un vis din copilărie devenind realitate
„Noi, hârșovenii, cunoaștem cetatea din copilărie și suntem profund legați emoțional de acest loc. Este un moment deosebit, am emoții mari, pentru că văd astăzi un vis din copilărie devenind realitate. Inaugurarea acestei cetăți reprezintă prima etapă în valorificarea istorică și turistică a orașului nostru.

Urmează apoi să finalizăm proiectul de modernizare a Ansamblului Vasile Cotovu, care va deveni muzeul regional al orașului Hârșova. Promovarea cetății se va face intens, cu sprijinul presei și al platformelor online”, a adăugat primarul.

„Efervescență culturală cum nu s-a mai văzut”
„Ne dorim din tot sufletul ca anul acesta să relocăm și să deschidem și punctul muzeal în vechea școală Cotovu. Este o efervescență culturală cum de mulți ani nu s-a mai văzut în această zonă”, a spus Delia Cornea, director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
O cetate care poate intra în patrimoniu mondial
Dan Aparaschiv, președintele Comisiei Naționale de Arheologie, a subliniat potențialul uriaș:
„Cetatea Carsium este un obiectiv arheologic extraordinar și va fi probabil inclusă pe lista UNESCO, în cadrul limesului Dunării de Jos. Este esențial ca astfel de obiective să fie puse în valoare pentru întreaga comunitate, nu doar pentru specialiști. Prin inaugurarea acestei cetăți, dăm posibilitatea publicului larg să cunoască istoria în profunzime. Este o realizare majoră pentru patrimoniul național.”.
„Zidul era pe cale să cadă”
Profesorul Constantin Nicolae, care a lucrat o viață întreagă la acest sit:
„Se împlinește un vis pe care am sperat să-l văd realizat de peste 40 de ani, încă din tinerețe. Vizitatorii pot vedea acum fortificația târzie, bizantină, folosită și în epoca otomană. Instalația portuară de la Dunăre este excepțională și unică pe întreg cursul fluviului. Înainte, cetatea era într-o stare avansată de degradare, zidul de la Dunăre era practic suspendat și începuse să se desprindă. Acum această distrugere a fost oprită, zidul este stabilizat și poate fi admirat în condiții optime.”

„Ne-a luat 15 ani, dar am reușit”
Elena Georgescu, directorul Direcției Proiecte din cadrul CJ Constanța:
„Am vrut de multe ori să renunțăm, din cauza numeroaselor obstacole birocratice și tehnice. Ideea acestui proiect a fost lansată încă din 2007, dar contractul final a fost semnat abia în 2018. Trei ani ne-au trebuit doar pentru proiectul tehnic și avize. Execuția a început în 2023 și s-a încheiat în 2025. Este o mare realizare pentru echipa noastră și pentru întreaga comunitate.”


📌 CONCLUZIA NOASTRĂ
Carsium nu mai este o groapă. Este istorie recuperată. Este identitate locală pusă în valoare. Și este probabil viitorul obiectiv UNESCO din Dobrogea.
👉 Vrem să auzim și părerea ta! Participă la dezbatere în comentarii sau scrie-ne la dobrogea.explore@gmail.com. De asemenea, dacă ai idei de subiecte noi sau informații interesante, le așteptăm cu drag!